Bănci și Asigurări

Fost preşedinte al Eurogroup: Vă trebuie un sistem financiar stabil şi puternic ca să aderaţi la zona euro

Fost preşedinte al Eurogroup: Vă trebuie un sistem...

Autor: Mediafax

17.12.2018, 00:05 191

Jeroen Dijsselbloem, preşedinte al Eurogrupului între ianuarie 2013 şi ianuarie 2018, i-a recomandat României la sfârşitul săptămânii trecute la Bucureşti, ca, dacă doreşte să adere la zona euro, atunci să-şi facă propria analiză critică, nu să aştepte recomandările instituţiilor europene.

„Zona euro este pregătită (pentru o extindere), dar nu veţi fi surprinşi când vă voi spune că actualii membri ai zonei euro sunt mai critici acum decât erau la începutul euro - acum sunt îngrijoraţi. Când am devenit preşedintele Eurogrupului erau 17 membri, iar acum sunt 19 şi am rugat, de exemplu, Letonia şi Lituania să-şi facă o analiză profundă a programului de îmbunătăţiri din sectorul financiar, precum şi a guvernanţei şi a supra­ve­gherii din sectorul financiar. Acesta a fost un subiect nou, nefăcând parte din criteriile iniţiale de aderare la zona euro. Reflectă ceea ce am învăţat din experienţele anterioare. Fiind parte din Uniunea Monetară, ne obligă să renunţăm la unele dintre instrumentele pe care le aveam, când încă aveam propria monedă. Este în regulă. Sunt şi alte instrumente care pot fi folosite pentru a îmbunătăţi competitivitatea (economică a unei ţări) etc., pentru a te asigura că faci faţă dezechilibrelor, dar trebuie să ştii că, în momentul în care intri în Uniunea Monetară, nu mai poţi să îţi apreciezi şi să îţi depreciezi moneda, nu mai poţi folosi propriul instrument de dobândă cheie etc., deoarece face parte dintre instrumentele de intervenţie ale BCE (Băncii Centrale Europene)“, a afirmat Jeroen Dijsselbloem, joi după-amiază, la Bucureşti, cu ocazia lansării cărţii sale „Eurocriza“.

Fost ministru de finanţe al Olandei între noiembrie 2012 şi octombrie 2017, Dijsselbloem este cunoscut mai mult pentru că a deţinut funcţia de preşedinte al Eurogrupului între ianuarie 2013 şi ianuarie 2018. Astfel, fiecare ţară trebuie să se pregătească pentru a adera la zona euro, a recomandat fostul preşedintele al Eurogrupului.

„Ca parte din aceasta (pregătire), foarte important, după cum ne-am dat seama, este de a avea un sector financiar stabil şi puternic. Cred că zona euro va fi extinsă. Noul element este că am vrea ca ţările să adere întâi la Uniunea bancară, tocmai din acest motiv, pentru a ne asigura că sectorul financiar-bancar este într-o formă bună. Aceasta este ceea ce pregătesc Danemarca şi Suedia, care examinează serios posibilitatea de a participa la Uniunea Bancară, dintr-un motiv foarte clar: băncile lor vor să fie în interiorul uniunii bancare, deoarece le dă credibilitate“, a subliniat Dijsselbloem.

De astfel, fostul oficial al Eurogrup a reamintit că, din acest motiv Nordea Bank, bancă daneză, şi-a mutat sediul central în Finlanda, pentru a avea operaţiunile în interiorul Uniunii Bancare. Spre deosebire de Danemarca, Finlanda foloseşte euro încă din 2002.

„Dacă Suedia şi Danemarca vor face următorul pas şi vor adopta euro? Aş spune nu încă. Desigur, Bulgaria a început deja acest proces de a obţine acces şi de a deveni parte a Uniunii bancare, fiind în primele faze. Cred că va continua acest proces, iar zona euro şi Eurogrupul sunt deschise în acest sens, dar, ţinând cont de ceea ce s-a întâmplat în trecut, vor fi analize mai critice, înainte să fie luată o asemenea decizie. Cred că aşa este corect. De asemenea, sfatul meu este, dacă România este pregătită să ia această decizie, să îşi facă aceeaşi analiză critică, nu să aştepte analiza instituţiilor europene, care să vină şi să vă spună ce să faceţi, ci să vă faceţi propria analiză critică: suntem pregătiţi să aderăm la zona euro? Dar cred că se va întâmpla (extinderea zonei euro)”, a punctat Dijsselbloem.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO