Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii private au castigat 66 mil. €

Fondurile de pensii private au castigat 66 mil. €
07.06.2010, 23:41 30

Fondurile de pensii private, atat cele obligatorii (pilon II),cat si cele facultative (pilon III), au inregistrat anul trecut unprofit cumulat de 280 de milioane de lei (circa 66 de milioane deeuro), potrivit raportului anual al Comisiei de Supraveghere aSistemului de Pensii Private (CSSPP) publicat ieri.

Astfel, fondurile de pensii obligatorii au inregistrat un profitnet de 260 mil. lei, iar cele facultative - de 20 mil. lei.

Dintre fondurile obligatorii, care au peste 5 milioane departicipanti, cel mai mare profit l-a inregistrat fonduladministrat de ING: 112 mil. lei (26,5 mil. euro).

"Fata de anul 2008, volumul veniturilor a crescut de 7 ori, inconditiile in care si numarul participantilor a crescut cu 13%, iarcheltuielile au crescut de 6 ori", se arata in raportul CSSPP.

Pe de alta parte insa, administratorii de pensii au mers pepierdere si anul trecut, doar cativa reusind sa treaca pe profit.Administratorii au investit sute de milioane de euro pentru a intrape aceasta piata, iar recuperarea acestor bani va dura cel putinzece ani.

In 2009 administratorii de pensii obligatorii au inregistratpierderi totale de 42,2 mil. lei si profituri nete cumulate de 12,6mil. lei. "Cele mai mari pierderi nete au fost inregistrate deEureko, BCR si KD, care impreuna au inregistrat 70% din totalpierderi nete. In structura cheltuielilor, cele cu personalul aureprezentat 27% din totalul cheltuielilor de exploatare", seprecizeaza in raport.

Activele si rezultatele financiare ale administratorilor si celeale fondurilor sunt complet separate din punct de vedere juridic sicontabil.

Administratorii de pensii facultative (pilonul III) au incheiatanul trecut cu o pierdere de 11,2 mil. lei din aceasta activitatesi un profit de numai 0,1 lei.

CSSPP a inregistrat anul trecut venituri totale de 8,1 mil. lei,in crestere cu 9% fata de 2008, si cheltuieli de 13 mil. lei, cu19% mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO