Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii ajung la active de 1 mld. euro la anul

Fondurile de pensii ajung la active de 1 mld. euro la anul
17.12.2009, 23:07 22

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), lansate in2008, vor ajunge sa administreze active in valoare de un miliard deeuro la sfarsitul anului viitor, fata de circa 540 mil. euro inprezent, estimeaza Mircea Oancea (desen), presedintele Comisiei deSupraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

El se asteapta ca numarul de participanti din acest sistem satreaca de 5 milioane de persoane, fata de circa 4,8 milioane inprezent.

"2009 a fost un an dificil si sunt constient ca 2010 va fi lafel de greu, cel putin in prima parte a anului. Nu vom vedeaevolutii spectaculoase anul viitor in pensii private, numarul defonduri va ramane acelasi, poate vor fi doar schimbari deactionari", a declarat Oancea. Anul viitor divzia de pensii privatea ING ar putea fi vanduta, avand in vedere ca grupul olandez treceprintr-un proces de reorganizare si intentioneaza sa renunte laoperatiunile nonbancare.

Oancea spune ca in ianuarie CSSPP va transmite MinisteruluiMuncii proiectul legii privind fondul de garantare in sistemul depensii private, care ar putea ajunge in Parlament pana la sfarsitullunii februarie. Presedintele CSSPP a vorbit in trecut desprenecesitatea introducerii unui sistem "multifond" la pilonul II,adica activele participantilor sa treaca la fonduri cu risc maiscazut pe masura inaintarii in varsta, pentru a evita scaderibruste ale activelor in pragul pensionarii, in cazul unei crizefinanciare.

"Sistemul multifond nu cred ca este o urgenta acum. Cand vomavea contributii de cel putin 5% din salariu la pilonul II, atuncine vom gandi la reorganizarea sistemului."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO