Bănci și Asigurări

​Fondul secret de 5 miliarde de dolari al McKinsey stârneşte controverse

​Fondul secret de 5 miliarde de dolari al McKinsey...

Autor: CătăIina Apostoiu

06.06.2016, 18:12 1825

McKinsey, una dintre cele mai influente - dar şi controversate - firme de consultanţă din lume a creat o divizie discretă de investiţii de cinci miliarde de dolari care administrează averile foştilor şi actualilor săi parteneri, ceea ce creează suspiciuni legate de posibile conflicte de interese.

McKinsey, cu peste 9.000 de consultanţi, îşI oferă serviciile multora dintre cele mai mari companii ale lumii cu privire la decizii strategice. Astfel, consultanţii McKinsey ajung să cunoască foarte bine companii şi industrii întregi, scrie Financial Times.

McKinsey este deţinută de peste 1.400 de actuali parteneri. Faptul că foşti parteneri continuă să aibă legături financiare cu o divizie internă de investiţii ridică semne de întrebare privitoare la posibile conflicte de interese, spun specialiştii.

Cunoscută sub numele de McKinsey Investment Office Partners, divizia este supervizată de un board alcătuit din 12 membri dintre cei mai vechi parteneri şi consultanţi ai companiei, potrivit unor documente analizate de FT.

Partenerii firmei membri ai boardului nu-şi menţionează activitatea din cadrul fondului în biografiile corporatiste, iar numele acestora nu sunt menţionate pe website-ul MIO.

Existenţa, dimensiunea şi investiţiile fondului extrem de profitabil, fondat cu trei decenii în urmă, au rămas până de curând necunoscute în afara unui cerc de foşti şi actuali insideri ai McKinsey. Foşti parteneri ai prestigioasei firme au ajuns să conducă unele dintre cele mai mari companii din lume sau au preluat importante poziţii guvernamentale.

“Având în vedere dimensiunea fondului intern de investiţii, apare întrebarea dacă nu există un conflict de interese aici între strategia de investiţii a McKinsey şi necesităţile clienţilor săi”, subliniază Fiona Czerniawska, director al Source Global Research, o autoritate în ceea ce priveşte industria serviciilor de consultanţă.

Oficialii MIO au declarat că boardul lasă deciziile de investiţii în seama managementului diviziei, adăugând că are “o politică riguroasă pentru evitarea conflictelor de interese”.

Puţin cunoscutul grup de investiţii a generat profituri de sute de milioane de dolari pentru clienţii săI în ultimele trei decenii. Oferta sa de bază a generat câştiguri în 24 din ultimii 25 de ani, înregistrând o pierdere doar în momentul de apogeu al crizei financiare din 2008, potrivit unui investitor.

MIO deţine active totale de 9,5 miliarde de dolari, aproximativ jumătate fiind investiţii ale partenerilor, în timp ce restul este investit în numele planului de pensii al McKinsey.

“MIO este administrată independent, iar toate activităţile sale sunt separate de operaţiunile de consultanţă ale McKinsey”, au declarat oficialii McKinsey.

În documentele citate de Financial Times, MIO arată că i se permite să realizeze investiţii în titlurile companiilor căroar McKinsey le acordă servicii de consultanţă.

Activităţile MIO sunt reglementate de SEC din SUA şi autoritatea financiară din Marea Britanie, FCA.

Fondul de investiţii al McKinsey are 80 de angajaţi în mai multe ţări, rivalizând cu unele dintre cele mai mari fonduri de hedging din punct de vedere al personalului şi activelor sub administrare. Birourile şi sistemele IT ale fondului sunt separate de cele ale diviziei de consultanţă ale McKinsey pentru a se evite orice scurgere de informaţii între cele două operaţiuni.

Fondul nu investeşte direct în titluri listate public, ci s-a specializat în strategii macro, cât şi tranzacţii complicate realizate şi de alte fonduri de hedging ca Elliott Management şi Paulson.

În 2014, fondul le-a adus partenerilor McKinsey un profit de 14%, comparativ cu media de 3% generată de fondurile de hedging în acelaşi an.

Fondul privat de investiţii al McKinsey a intrat în centrul atenţiei după o perioadă în care numele McKinsey a fost menţionat destul de des, însă în circumstanţe nedorite. Valeant, compania canadiană din sectorul farmaceutic anchetată de SEC, a numărat mai mulţi foşti consultanţi McKinsey printre membrii echipei sale de management, inclusiv pe Michael Pearson, fostul CEO, şi directorul său financiar.

Totul a urmat unui scandal de insider trading care s-a concentrat pe foşti parteneri McKinsey, incluzându-l pe Raj Gupta, managing directorul său, care a fost condamnat la doi ani de închisoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO