Bănci și Asigurări

Fondul Naţional de Garantare stabileşte regulile pentru amânarea şi eşalonarea la plată a dobânzilor la creditele ipotecare ale persoanelor fizice afectate de pandemia COVID-19

Fondul Naţional de Garantare stabileşte regulile pentru...

Autor: Roxana Rosu

06.04.2020, 11:36 267

Fondul Naţional de Garantare stabileşte regulile pentru amânarea şi eşalonarea la plată a dobânzilor la creditele ipotecare ale persoanelor fizice afectate de pandemia COVID-19, rolul acestei instituţii fiind de a garanta creditorilor sumele reprezentand dobanzi amanate la plata si de a prelua riscul neindeplinirii obligatiilor ce le revin debitorilor, pe perioada rambursării dobânzilor eşalonate în 60 de rate egale, fără dobândă.

“Dorim sa transmitem, atat creditorilor, cat si debitorilor, un mesaj de incurajare si incredere.   Ordonanta de urgenta privind privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţiile de credit şi de instituţiile financiare nebancare, ofera parghii eficiente  pe care Guvernul le pune la dispozitia atat a debitorilor, cat si a sistemului bancar. O buna cunoastere a cadrului legislativ, o abordare pragmatica  si o comunicare facila in cadrul parteneriatului pe care ni-l asumam prin punerea in opera a acestui act normativ, ne vor ajuta pe toti sa  întărim încrederea în actul de creditare şi să depasim aceasta perioada dificila. Suntem alaturi de toti cei afectati si am convingerea, ca impreuna vom gasi cele mai bune solutii“, spune Dumitru Nancu,  Director general FNGCIMM, instituţie responsabilă şi de garantarea creditelor din programul Prima Casă.

Fondul este direct implicat in mecanismele financiare ce vor operationaliza facilităţile de suspendare şi amânare la plată a  obligaţiilor de plată a dobânzilor aferente creditelor ipotecare, oferite debitorilor persoane fizice în baza OUG nr.37/30.03.2020, privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţiile de credit şi de instituţiile financiare nebancare.

Aplicarea cat mai rapida a prevederilor actului normativ, ce ofera posibilitatea de amanare la plata, cu perioade de pana la 9 luni (fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020), a ratelor scadente imprumuturilor (rate de capital, dobanzi si comisioane), vine in spijinul mediulului de afaceri, precum si a persoanele fizice a caror venituri au fost afectate, direct sau indirect, de pandemia COVID-19.

Fondul de Garantare este abilitat să emită scrisori de garanţie pentru dobânzile eşalonate la creditele ipotecare ale persoanelor fizice.

Conform OUG 37/30.03.2020, creditorii vor aproba solicitările debitorilor si perioada de amânare a ratelor, numărul de rate, modul de eşalonare şi garantare a dobânzilor.

Acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor trebuie transmisa de catre debitor intr-un interval de pana la  45 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 37/2020 (până la data de 14 mai 2020 inclusiv). Graficul de rambursare se comunică în termen de 5 zile debitorilor eligibili, iar până la data de 15 iunie 2020, creditorii pot solicita FNGCIMM emiterea scrisorilor de garanţie pentru debitorii eligibili din portofoliul său, pentru acordarea facilităţilor de suspendare a obligaţiilor de plată a ratelor pentru creditele ipotecare.

FNGCIMM asigura creditorii parteneri ca pot prelua în flux normal cererile formulate de clienţii lor, întrucât  este in deplina capacitate de preluare a riscurilor de nerambursare a dobanzilor de către debitori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO