LIVE: Conferinţa ZF Branduri Româneşti 2021: Valenţele pozitive ale lui „Made in Ro” sau cum a impulsionat pandemia apetitul pentru mărci autohtone
Bănci și Asigurări

Fondul de Garantare al Asiguraţilor ar putea avea un nou plafon pentru efectuarea plăţilor despăgubirilor pentru asigurătorii care ajung în stare de insolvenţă sau faliment. Suma ar putea ajunge la 500.000 lei, de la 450.000 cât este în prezent prevăzut de lege

Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA) ar putea avea un nou plafon, de 500.000 lei, pentru efectuarea plăţilor indemnizaţiilor/despăgubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative şi obligatorii, încheiate, în condiţiile legii, în cazul stării de insolvenţă sau faliment al unui asigurător potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 213/2015, publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Astfel, Ordonanţa de Urgenţă “urmăreşte introducerea următoarelor aspecte: completarea şi modificarea anumitor prevederi legale care să permită majorarea plafonului de garantare de la 450.000 de lei la 500.000 de lei pentru ajustare la rata inflaţiei din ultimii ani; reglementarea aspectelor privind raportarea plafonului de garantare la un creditor de asigurare prin raportarea la creanţă de asigurare, astfel încât sunt necesare demersurile de adoptare a ordonanţei de urgenţă pentru a se asigura o protecţie reală a creditorilor de asigurări care au calitatea de contractant în mai multe contracte de asigurare încheiate cu societatea pasibilă de a intra în faliment şi de a ţine cont totodată de considerentele Deciziei nr. 29/2020 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din dosarul nr. 3167/1/2019, conform căreia plafonul de garantare prevăzut de lege se aplică pe creanţe de asigurare, în situaţiile în care se exercită dreptul de regres de către societatea de asigurare care a efectuat plata indemnizaţiei către propriul asigurat, ca efect al subrogării în drepturile asiguratului CASCO, pentru fiecare creanţă în parte.”

Un alt aspect care justifică urgenţa demersului este cel al modificării termenului în care Fondul de garantare a asiguraţilor este îndreptăţit să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, dispoziţie nou inserată ca măsură de protecţie a acestei categorii, de consecinţele insolvenţei unui asigurător, se mai arată în proiectul Ordonanţei de Urgenţă.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.