Bănci și Asigurări

Fondul de investiţii american J.C. Flowers, care deţine First Bank, este în pole position să mai cumpere o bancă, Credit Agricole România

Fondul de investiţii american J.C. Flowers, care deţine...

Autor: Cristian Hostiuc

10.10.2020, 11:24 2821

Fondul de investiţii american J.C. Flowers, care a cumpărat în ultimii doi ani două bănci din România - Piraeus Bank şi Leumi Bank, formând ceea ce este astăzi First Bank, este în pole position să facă o nouă achiziţie, Credit Agricole România, o bancă de talie mică, pe care francezii încearcă să o vândă de mai mult timp.

Conform unor surse de pe piaţa bancară, în etapa finală pentru Credit Agricole România au rămas

doi competitori, First Bank şi Vista Bank, fosta Marfin Bank, deţinută acum de familia Vardinoyannis din Grecia.

Procesul de vânzare a Credit Agricole, banca din România a grupului francez Credit Agricole, este coordonat de divizia de investiţii a UniCredit.

Deşi Credit Agricole este un gigant bancar în Franţa şi Europa, operaţiunile din România nu au fost pe lista de priorităţi, francezii dorind mai degrabă să vândă banca decât să mai investească zeci de milioane de euro pentru a câştiga teren pe o piaţă bancară destul de competitivă şi extrem de divizată în foarte multe bănci mici, care au cote de piaţă reduse.

Primele 10 bănci din România au o cotă de piaţă de peste 80%, iar restul de 24 de bănci se luptă pentru ceea ce a mai rămas.

La finalul anului 2019, Credit Agri­cole România se situa pe poziţia 21 în piaţă cu active de 2,3 mld. lei (aproape 500 mil. euro) şi o cotă de piaţă de numai 0,47%. Capitalul propriu deţinut era de 213 mil. lei (45 mil. euro). Credit Agri­cole a moştenit ope­raţiu­nile din Româ­nia în urma unei tranzacţii în Grecia, când Emporiki Bank, deţinută de francezi, a fost cum­părată de grupul elen Alpha Bank. Francezii au vândut ope­ra­ţiunile din Gre­cia, dar au rămas cu ope­ra­ţiunile externe, printre care şi banca din România.

Fondul de investiţii J.C. Flowers a cum­părat mai întâi Piraeus Bank, o ban­că transformată în First Bank, iar în 2019 a cumpărat şi Leumi Bank, tranzacţie în­cheiată în primăvara acestui an.

În 2019, First Bank, având numai ope­raţiunile Piraeus Bank avea active de 6,4 mld. lei şi o cotă de piaţă de 1,3%, aflân­du-se pe locul 16 în sistem, iar Leu­mi Bank avea active de 1,3 mld. lei, cu o cotă de piaţă de 0,27%, situându-se pe poziţia 27.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO