Bănci și Asigurări

Fondul de Garantare: Depozitele în lei ale companiilor au scăzut cu 3,2% în S1, iar cele în valută au crescut cu 6,3%

Fondul de Garantare: Depozitele în lei ale companiilor...

Autor: Cristina Bellu

15.08.2017, 00:05 102

Economisirile garantate în monedă naţională ale companiilor au ajuns la finele primului semestru la 68,1 miliarde lei, în scădere cu 3,2% faţă de perioada similară a anului trecut, iar cele în valută s-au situat la nivelul de 24,5 echivalent miliarde de lei, în creştere de 6,3%.

La 30 iunie, companiile deţineau depozite eligibile în valoare de 92,6 miliarde lei la instituţiile participante la Fondul de Garantare a Depozitelor (FGDB), cu 0,9% mai puţin comparativ cu finele anului trecut.

Dinamica negativă a depozitelor persoanelor juridice garantate s-a înregistrat pe fondul scăderii cu 2,3 miliarde lei a valorii depozitelor în lei ale persoanelor juridice rezidente, potrivit FGDB.  La nivelul anului s-au consemnat evoluţii pozitive atât pentru depozitele în lei, cât şi pentru cele în valută ale companiilor, astfel că depozitele în lei au avansat cu 8,8 miliarde lei (+14,9%), iar cele în valută s-au majorat cu 3,4 echivalent miliarde lei (+16%), pe fondul creşterii valorii depozitelor în euro şi dolari.  Potrivit Fondului de Garantare, depozitele în lei continuă să deţină cea mai mare pondere în totalul valorii depozitelor eligibile ale companiilor în primul semestru, respectiv 73,6%, fiind urmate de depozitele în euro (22%) şi de cele în dolari (3,9%)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO