Bănci și Asigurări

Fondul de Garantare: Depozitele eligibile ale persoanelor fizice şi juridice au crescut anul trecut cu 9%

Fondul de Garantare: Depozitele eligibile ale persoanelor...

Autor: Mediafax, Claudia Medrega

17.02.2017, 00:00 593

Depozitele eligibile ale persoanelor fizice şi juridice la instituţiile de credit participante la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) au crescut cu 9,1% anul trecut, la 238 mld. lei, avansul de 20 mld. lei datorându-se în special creşterii valorii depozitelor în lei ale persoanelor rezidente de valori peste plafonul de acoperire.

Statisticile FGDB arată că la finele anului trecut, valoarea depozitelor eligibile reprezenta 78,5% din valoarea totală a depozitelor la instituţiile de credit participante la FGDB, diferenţa corespunzând depozitelor persoanelor juridice excluse de la garantare (instituţiile de credit, instituţiile financiare, firmele de investiţii, societăţile de asigurare şi/sau reasigurare, organismele de plasament colectiv, fondurile de pensii, autorităţile publice centrale, locale şi regionale).

Depozitele bancare sunt garantate în cazul falimentului instituţiei de credit, în general, în limita a 100.000 de euro, în echivalent lei, indiferent de situaţia în care s-ar putea afla o instituţie de credit (de exemplu, în stare de dificultate sau de insolvenţă), iar riscul pentru sumele care depăşesc acest plafon este asumat de către client.

Persoanele fizice şi juridice rezidente deţineau la finele lui 2016 depozite de 232 mld. lei (97% din suma depozitelor eligibile), în creştere cu 19,5 mld. lei faţă de sfârşitul anului 2015. Aproximativ jumătate din sporul depozitelor eligibile ale deponenţilor rezidenţi s-a datorat creşterii depozitelor în lei de valori peste plafonul de acoperire. Valoarea depozitelor acoperite de FGDB în decembrie 2016 s-a ridicat la 158,6 mld. lei, cu aproape 10 mld. lei în plus faţă de sfârşitul lui decembrie 2015 (+6,6%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO