Bănci și Asigurări

Fondul de Garantare avea în august resurse de 5,3 mld. lei pentru eventuale despăgubiri

Fondul de Garantare avea în august resurse de 5,3 mld....

Autor: Claudia Medrega

02.09.2015, 00:00 107
Resursele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) s-au majorat în primele opt luni din 2015 cu 17% faţă de nivelul de la sfârşitul anului trecut, la 5,3 mld. lei, bani cu care ar putea interveni pentru a despăgubi deponenţii în eventualitatea în care o bancă ar intra în faliment. Resursele au fost acumulate pe cele două componente ale Fondului, respectiv pentru garantarea depozitelor şi pentru restructurare bancară. În perioada 2008-2014 resursele FGDB crescuseră de aproape cinci ori, la 4,5 mld. lei. Resursele financiare ale FGDB sunt formate, în principal, din contribuţiile şi cotizaţiile plătite de băncile participante la fond, profitul reinvestit aferent plasamentelor realizate de fond, recuperările creanţelor pentru compensaţiile plătite de FGDB deponenţilor garantaţi în cazul băncilor intrate în faliment şi încasările din remuneraţia primită pentru activitatea sa de lichidator al băncilor în faliment. Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a continuat în 2015 strategia de investiţii de anul trecut, orientându-se preponderent spre investiţii în titluri de stat, după ce până în 2014 structura plasamentelor a fost relativ echilibrată între titluri de stat şi depozite bancare.
 
Astfel, la sfârşitul lunii august 81% din resursele FGDB erau investite în titluri de stat, în creştere faţă de 74,1% la finele anului trecut. Fondul de Garantare a Depozitelor are plasat doar un procent de 19% din resurse în depozite şi obligaţiuni la instituţii de credit de pe teritoriul României, potrivit datelor publicate de FGDB. În cazul producerii unui faliment bancar sau al unui alt eveniment care să determine indisponibilizarea depozitelor la o instituţie de credit participantă, FGDB are obligeţia legală de a pune la dispoziţia deponenţilor garantaţi sumele reprezentând compensaţiile cuvenite în maximum 20 de zile lucrătoare de la data la care depozitele devin indisponibile. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO