Bănci și Asigurări

Fondul de Garantare a Asiguraţilor a ajuns la resurse de 900 milioane de lei la sfârşitul anului trecut

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

25.03.2015, 00:00 110

Fondul de Garantare a Asiguraţilor, instituţia care se ocupă cu despăgubirea clienţilor companiilor de asigurări intrate în faliment, avea la finalul anului trecut disponibilităţi de 909 mil. lei, în creştere cu aproape 8% faţă de luna decembrie 2013, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Veniturile din contribuţiile plătite de asigurători au fost de 59 mil. lei în 2014, nivel similar cu cel din anii anteriori.

Veniturile din plasamente s-au redus însă cu aproximativ 20%, la 32 mil. lei, cel mai probabil pe fondul reducerii dobânzilor la depozitele bancare şi a randamentelor la titlurile de stat. Titlurile de stat reprezintă două treimi din plasamentele fondului, iar depozitele o treime. Asigurătorii trebuie să plătească Fondului începând de anul acesta 1% din primele subscrise pe asigurări generale şi 0,5% din primele pe asigurări de viaţă, în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de nivelul anterior.

Fondul a avut anul trecut cheltuieli operaţionale de 12,7 mil. lei, în scădere cu aproape 6%. Costurile cu despăgubirile au însumat 1,3 mil. lei. Instituţia a avut astfel un excedent de 78 mil. lei în 2014. Fondul avea în decembrie anul trecut capitaluri proprii de 939 mil. lei, în creştere cu 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO