Bănci și Asigurări

Foame de bani: Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în iunie de pe piaţa internă 5,8 mld. lei şi 100 mil. euro

Foame de bani: Ministerul Finanţelor vrea să împrumute...

Autor: Roxana Rosu

05.06.2017, 00:00 180

Ministerul Finanţelor a programat în iunie licitaţii de titluri de stat pe piaţa internă în volum de 5,8 miliarde lei şi 100 milioane euro. Curba randamentelor s-a consolidat, rata de dobândă la titlurile de stat pe scadenţa de 10 ani fiind la 3,63%.

Pe piaţa monetară, ratele de dobândă au crescut marginal pe scadenţele foarte scurte: overnight la 0,24%/0,54%. Randamentele medii la titlurile de stat au continuat în luna mai tendinţa de scădere care a început să se contureze din aprilie, după trendul ascendent din primul trimestru. Cea mai mare scădere s-a remarcat în cazul randamentului la obligaţiunile pe zece ani.

În luna mai, Trezoreria a împrumutat circa 4,2 mld. lei de pe piaţa internă prin lansarea unor certificate de trezorerie şi obligaţiuni, inclusiv prin licitaţiile suplimentare, volumul împrumuturilor fiind uşor peste nivelul planificat.

Pe ansamblul anului 2017, Ministerul Finanţelor intenţionează să emită titluri de stat pe piaţa internă în sumă de 48-50 mld. lei, din care 70% pe termen mediu şi lung şi diferenţa pe termen scurt. Iar de pe piaţa externă vrea să împrumute 2,5-3 mld. euro prin lansarea de euroobligaţiuni, potrivit programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2017 anunţat de Ministerul Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO