Bănci și Asigurări

FMI se apropie de România: Republica Moldova obţine finanţare din surse multiple, printre care şi FMI. Ucraina stă la coadă

FMI se apropie de România: Republica Moldova obţine...

Autor: Catalina Apostoiu

22.04.2020, 00:05 444

Fondul Monetar Internaţional şi Federaţia Rusă au apro­bat concomitent finanţare vitală pentru Republica Moldova, rela­tează Intellinews. Ucraina promite reforme pentru a avea acces la banii Fondului.

Finanţările obţinute de la FMI şi Rusia, de aproximativ 200 milioane de euro fiecare, reprezintă jumătate din deficitul de 825 milioane de euro (7,5% din PIB) proiectat de pre­mi­e­rul moldovean Ion Chicu pentru acest an. Fondurile îm­pre­ună cu banii obţinuţi din alte surse de finanţare rezolvă pro­ble­ma de finanţare a deficitului pe acest an a Moldovei. În acest fel, guvernul lui Chicu va putea combate efectele eco­nomice ne­ga-tive ale pandemiei de coronavirus şi va putea plăti pen­siile, salariile şi indemnizaţiile de şomaj la timp. Succesul lui Dodon în obţinerea finanţării l-ar putea ajuta de asemenea pe pre-şedintele pro-rus Igor Dodon să obţină un nou mandat.

Pe lângă fondurile de la FMI şi Rusia, Moldova a reuşit să negocieze cu succes şi alte acorduri de finanţare, în prin­ci­pal cu instituţii financiare internaţionale sau entităţi finan­ci­are din cadrul UE.

Obţinerea de finanţare din surse multiple se înscrie în stra­tegia Chişinăului de neutralitate politică şi cooperare eco­no­mică atât cu parteneri occidentali, cât şi cu Rusia. Este al trei­lea succes consecutiv obţinut de Dodon în mai puţin de un an.

Boardul executiv al FMI a anunţat că a acordat finanţarea pentru a ajuta Republica Moldova să-şi acopere plăţile urgente generate de pandemia de COVID-19. Experţi independenţi estimează dobânda la 0,25% sau mai jos.

Între timp, Moldova a semnat un acord privind un împrumut de 200 milioane de euro din partea Rusiei, a anunţat Dodon, adăugând că „este prima asistenţă financiară concretă“ primită de Moldova din partea partenerilor săi în legătură cu criza actuală. Dobânda anuală de este 2%.

Guvernul moldovean a anunţat de asemenea că Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda ţării un credit de 70 mln euro pentru susşinerea IMM-urilor şi sectorului sănătăţii. Un alt acord a fost semnat cu Banca Mondială pentru un credit pe 25 de ani de 58 mln $ pentru cheltuieli sociale.

Autorităţile de la Chişnău au anunţat în acelaşi timp că poartă discuţii de „finanţare de urgenţă“ cu UE.

Şi Ucraina încearcă să obţină finanţare din partea FMI. La sfârşitul lunii martie, ţara a anulat o interdicţe cu privire la vânzarea terenurilor arabile introdusă cu aproape două decenii în urmă, eliminând unul dintre obstacolele ce stau în calea deblocării unui pachet de finanţare de 8 miliarde de dolari din partea FMI.

Belarusul poartă la rândul său discuţii urgente cu FMI pentru susţinere financiară.

Mai multe ţări din Europa de sud-est au anunţat de asemenea că poartă discuţii cu FMI în condiţiile în care acestea încearcă să se asigure că dispun de fondurile necesare pentru a acoperi daunele provocate de pandemia de coronavirus şi a lansa stimulente în timpul şi după perioada de carantină.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO