Bănci și Asigurări

FMI recomandă alinierea regimului de provizioane între bănci şi IFN-uri pentru a reduce riscurile din sectorul de creditare

FMI recomandă alinierea regimului de provizioane între...

Autor: Roxana Rosu

12.06.2018, 10:27 359

FMI recomandă alinierea regimului de provizioane între bănci şi IFN-uri pentru a reduce riscurile din sectorul de creditare şi a evita riscurile legate de reputaţia sistemului financiar în ansamblu.

Recomandarea Fondului vine pe fondul majorării ponderii creditelor acordate de INF-uri la 10% din totalul împrumuturilor din 2017.

♦ Pentru a îmbunătăţi nivelul de colectare a veniturilor, Fondul recomandă ca schimbările în sistemul de taxare să fie mai predictibile şi mai rare, iar alte tăieri de taxe să fie evitate. ”Recomandăm derularea unei evaluări complete a sistemului de taxare, având în vedere schimbările dese survenite în ultimii ani. Eficienţa colectării ar trebui îmbunătăţită, mai ales în cazul TVA. Implementarea unei noi infrastructuri IT la nvielul administraţiei este o prioritate, având în vedere sistemul actual depăşit şi fragil”.

♦ FMI recomandă şi absorbiţia mai eficientă a fondurilor europene, în condiţiile în care pentru perioada 2014-2020 rata este de doar 13% la final de martie 2018. ”O absorbţie mai eficientă a fondurilor UE, mai ales pentru mari proiecte de infrastructură, ar ajuta la creşterea investiţiilor, în paralel cu susţinerea consolidării fiscale”.

♦ Fondul susţine îmbunătăţirea mixului de politici, menţionând că politică fiscală prudentă ar reduce presiunea pe politica monetară şi ar ameliora echilibrul dintre consum şi investiţii. Având în vedere semnele de supraîncălzire a economiei, inclusiv creşterea inflaţiei şi dificultăţile de pe piaţa muncii, este nevoie de o stabilizare la nivel macro pentru a reduce riscurile pentru o ”aterizare forţată”. Dacă responsabilitatea stabilizării este lăsată doar în grija politicii monetare, ratele de dobândă vor trebui majorate la un nivel care va influenţa puternic investiţiile şi competitivitatea.

♦ FMI recomandă şi imbunătăţirea mecanismului de calcul al salariilor minime, în condiţiile în care el s-a dublat din 2011. Fondul recomandă ca pe viitor ritmul de majorare a salariului minim să ţine cont de competitivitate, productivitate şi previziunile de pe piaţa muncii.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO