Bănci și Asigurări

FMI: Banca Nationala ar trebui sa intareasca supravegherea sectorului financiar

06.05.2008, 19:13 14

BNR ar trebui sa continue intarirea supravegherii sectorului financiar, este concluzia misiunii Fondului Monetar International (FMI) la Bucuresti, care s-a desfasurat in lunile martie si aprilie.
"Cele mai recente Rapoarte de Stabilitate Financiara arata capacitatea crescuta (a BNR - n.r.) de monitorizare si evaluare a tendintelor si a riscurilor din sectorul financiar. In acelasi timp, metodologiile de stress testing ar trebui dezvoltate in continuare, inclusiv prin analiza mai atenta a legaturilor dintre evolutia economiei reale si cea a stabilitatii sistemului bancar", se arata in raportul final al misiunii FMI.
Misiunea noteaza, de asemenea, ca este binevenita recenta initiativa de a remedia lipsa unor statistici in ceea ce priveste preturile de pe piata imobiliara.
"Este nevoie, de asemenea, de masuri pentru reducerea riscurilor care afecteaza stabilitatea sectorului financiar. Se stie ca este dificila identificarea si implementarea unor astfel de masuri intr-un sistem in care riscurile cresc, dar inca nu au ajuns la un nivel ridicat. Cu toate acestea, in ceea ce priveste riscul de credit, ar trebui luate in considerare cerinte mai mari de adecvare a capitalului pentru expunerile riscante, inclusiv cele din zona de real-estate", se precizeaza in raport.
In conditiile in care multe banci se lupta inca agresiv pentru a castiga cota de piata, inclusiv prin lansarea unor produse de creditare exotice, este important ca BNR sa continue incurajarea monitorizarii si a evaluarii riscurilor operationale, considera FMI.
In ceea ce priveste politica monetara, FMI este de parere ca aceasta trebuie sa ramana orientata spre reducerea inflatiei, in conformitate cu tintele anuntate.
"In timp ce perspectiva macroeconomica va ramane, cel mai probabil, stabila, fara schimbari bruste, este nevoie de politici suplimentare pentru a tine inflatia in limitele prognozate. (...) Fara a-si neglija obiectivul primar, BNR trebuie sa acorde permanent atentie impactului cresterii dobanzii de politica monetara asupra sectorului financiar", se mai spune in raport. Chiar daca in prezent rata inflatiei depaseste tinta BNR cu o marja "neconfortabila", cadrul de tintire a inflatiei si-a demonstrat "curajul" in conditii externe si locale dificile.
"Misiunea considera putin utila cresterea tintei de inflatie sau largirea marjei de variatie a acesteia; astfel de pasi de acomodare nu fac decat sa creasca dificultatea tintirii inflatiei. Cu toate acestea, cu o inflatie care va ramane semnificativ peste tinta pana in 2009, implmentarea si comunicarea cadrului de tintire vor reprezenta provocari dificile", se spune in raportul misiunii FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO