Bănci și Asigurări

FMI are buzunarele pregătite: Fondul anunţă un buget de 1.000 miliarde dolari pentru guvernele aflate la ananghie din cauza pandemiei

FMI are buzunarele pregătite: Fondul anunţă un buget...

Autor: Alex Ciutacu

16.03.2020, 14:44 3475

Fondul Monetar Internaţional (FMI) mobilizează o capacitate de creditare de 1.000 miliarde dolari pentru a ajuta ţările lovite de epidemia de coronavirus, în contextul în care le cere guvernelor lumii să livreze „un răspuns semnificativ” sub formă de stimul fiscal pentru a stabiliza economia globală, potrivit FT.

Într-o postare publicată pe blogul oficial, la o zi după ce FED, banca centrală americană, a redus dobânzile aproape de zero, Kristalina Georgieva, şefa FMI, a anunţat că este timpul ca guvernele naţionale să stimuleze consumul pentru a impulsiona cererea care a atins niveluri îngrijorătoare.

Subvenţii pentru plata salariilor în firmele a căror activitate a fost afectată sever de închiderea mai multor ţări ar putea avea un efect de durată asupra revenirii pe termen lung, în special în ceea ce priveşte nivelul cererii.

Transferurile de bani către gospodării cu venituri mici pot stimula consumul şi pot menţine măcar condiţiile minime de subzistenţă pentru populaţie.

Comentariile ei vin înainte de teleconferinţa liderilor din G7 care încearcă să ofere un răspuns coordonat la epidemia de coronavirus.

FMI a anunţat deja un buget de 50 miliarde dolari din care ajută ţările afectate de pandemie, însă acea cifră a crescut la 1.000 miliarde dolari astăzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO