Bănci și Asigurări

Florin Ilie, ING România: Avem o creştere cuprinsă între 20% şi 30% pe corporaţii mari în T1 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

ZF Bankers Summit 2023, ziua 1

Florin Ilie, ING România: Avem o creştere cuprinsă...

Autor: Alex Ciutacu

26.06.2023, 14:27 157

Finanţarea corporate are o evoluţie pozitivă în 2023, inclusiv în rândul marilor companii, ceea ce a generat o creştere de peste 20% în cazul ING Bank pe clienţii cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro, a explicat Florin Ilie, deputy CEO şi head of Wholesale Banking al ING România, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2023.

„Faţă de trimestrul 1 al anului trecut avem o creştere tot de double digit, undeva între 20 şi 30% pe corporaţii mari, asta înseamnă peste 100 de milioane de euro cifra de afaceri”.

Bancherul a subliniat că se referă la o creştere netă a soldului, ceea ce înseamnă că avântul de creditare a fost chiar mai mare, întrucât a compensat în bilanţ şi rambursările.

„În România, creditările inclusiv pentru corporaţii mari sunt preponderent mai mari pe termen scurt decât în restul Europei. Pentru nevoi pe teremen scurt, ceea ce înseamnă că rotaţia lor este mai rapidă, trebuie să alergi foarte tare pe bandă ca să stai pe loc, nu mai vorbim ca să creşti. Ceea ce înseamnă că piaţa funcţionează”.

Alte declaraţii:

  • Băncile vor să finanţeze cumva interfaţa dintre furnizori şi clienţii lor, vorbim de factoring, reverse factoring, supply chain finance. Avem o cotă de piaţă semnificativă într-o piaţă care încă rămâne extrem de mică.
  • Noi suntem la interfaţa dintre companiile mari şi companiile mai mici care sunt furnizorii lor. De plidă în retail, unde ai magazine mari care se aprovizionează de la mai mulţi furnizoir mici. Aici e cazul în care clienţii furnizori mai mici pot beneficia de un rating mai bun şi de accesul la credit mai bun al clientului lor mai mare. Nu vorbim doar de factoring, ci şi de reverse factoring, produse subutilizate de clientela mică şi mijlocie din România.
  • Diferenţa dintre Polonia şi România nu e dată de populaţie, populaţia este similară, inovaţia şi deschiderea către nou, flexibilitatea, abilitatea de a te ajusta la viaţă sunt similare între pieţele noastre. (...) Singura diferenţă notabilă între noi şi polonezi a fost calitatea administraţiei publice. De aceea, economia lor pe cap de locuitor este dublă faţă de a noastră. Dacă vreţi să cuantificaţi cât ne-a costat, atât ne-a costat. În ultima vreme recuperăm acest decalaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO