Bănci și Asigurări

Florin Dănescu, noul star al bancherilor

Florin Dănescu, noul star al bancherilor

Autor: Razvan Voican

11.11.2011, 00:04 4517

Florin Dănescu (foto), 42 de ani, preşedintele Romanian International Bank - o bancă de locul 35 după activele pe 2010, cu cotă de piaţă de 0,14% -, va deveni de la 1 decembrie preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), organizaţia care reprezintă interesele comunităţii bancare din România.

Anunţul-surpriză a fost făcut ieri de Radu Gheţea, preşedintele consiliului director al ARB, care nu a precizat însă de la ce bancă vine Dănescu şi nici care sunt aspectele care i-au convins pe membrii consiliului să-i ofere postul.

Pentru a putea ocupa funcţia de con­du­cător executiv al ARB, Dănescu a demisionat de la RIB, urmând să-şi mai exercite funcţiile de preşedinte executiv şi preşedinte al consiliului de administraţie numai până la sfârşitul lunii.

Dănescu este un bancher cvasinecunoscut opiniei publice deşi conduce RIB din 2008. El nu este foarte cunoscut nici printre membrii comunităţii bancare.

Radu Gheţea rămâne astfel cu un puternic ascendent de imagine, putând fi perceput în continuare drept şeful ARB - poziţie la care a ţinut atât de mult în ultimii ani.

Surse de pe piaţă afirmă că Dănescu se bucură de susţinerea unor conducători influenţi din BNR. Bancherul lucrează pentru RIB din 2000, când a primit postul de şef al trezoreriei, şi are Executive MBA la Vienna University of Economics and Business.

Practic, Dănescu a primit girul pentru această funcţie de reprezentare a ARB din partea unor nume grele care fac parte din consiliul director al aso­ciaţiei. Structura de conducere este formată din Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen, Petre Bunescu, vicepreşedinte al BRD, Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha, Oana Petrescu, vicepreşedinte al BCR, Laurenţiu Mitrache, preşedintele executiv al Bank Leumi, şi Gheorghe Muntean, director al sucursalei Bucureşti a Băncii Italo-Romena.

Postul de preşedinte executiv al ARB a fost înfiinţat în primăvară în ideea ca organizaţia să aibă un reprezentant independent de băncile membre care să susţină interesele comunităţii şi să devină o prezenţă publică activă.

Printre potenţialii candidaţi vehiculaţi pentru acest post s-au numărat Mihai Bogza, preşedintele consiliului de administraţie al Bancpost, şi Emil Ghizari, fost prim-viceguvernator al BNR şi director general al Transfond.

ARB a organizat o sesiune de depunere de CV-uri în iunie, însă de-abia ieri a fost anunţat rezultatul selecţiei la care Gheţea spunea că au participat nu mai puţin de 17 candidaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO