Bănci și Asigurări

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, vrea să facă schimbări la Eximbank şi merge înainte cu intenţia de reducere a salariilor conducerii: Răzvan Bădălicescu, un fost bancher la Citibank este propus să-i ia locul lui Vasile Secăreş la conducerea board-ului. Salariul preşedintelui executiv ar urma să scadă de la 20.000 euro la 5.800 euro, propunere care nu este acceptată

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, vrea să facă...

Autor: Cristian Hostiuc

11.02.2020, 21:26 1291

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, vrea să facă schimbări în conducerea Eximbank şi merge înainte cu intenţia de a reduce salariile conducerii executive.

Cîţu vrea să îi înlocuiască pe Vasile Săcăreş şi Andrei Micu din Consiliul de Administraţie al Eximbank, în locul lor fiind propuşi Răzvan Bădălicescu şi Victor Dumitriu.

Conform unor surse de pe piaţa bancară, cele două propuneri au fost prezentate luni, în şedinţa AGA – Adunarea Generală a Acţionarilor.

Răzvan Bădălicescu, un fost bancher la Citibank România şi la Volksbank România ar trebui să îi ia locul lui Vasile Secăreş în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Eximbank.

Victor Dumitriu a fost iniţial prima propunere pentru preşedinte al Board-ului, dar BNR, care avizează toţi conducătorii şi administratorii de bancă, a spus pas.

Vasile Secăreş este preşedintele Institutului Bancar Român şi a fost coleg cu Mugur Isărescu înainte de 1989, la Institutul de Economie Mondială, care imediat după 1990 a furnizat primele cadre care au intrat în politică sau care au participat la fondarea primelor bănci.

În şedinţa AGA s-a discutat şi despre reducerea salariilor conducerii executive şi non-executive a băncii, propusă de Florin Cîţu.

De la peste 20.000 de euro pe lună, cât are Traian Halalai, CEO al Eximbank, salariul ar urma să scadă la 5.800 de euro pe lună, mai puţin decât un şef de serviciu.

Propunerea de reducere a salariilor este contestată de Consiliul de Administraţie şi de conducerea executivă.

Eximbank este controlată de stat prin Ministerul Finanţelor, cu 95%, restul acţiunilor fiind deţinute de cele cinci SIF-uri.  

Eximbank este în plin proces de preluare a Băncii Româneşti, o tranzacţie care a fost criticată de Florin Cîţu, ministrul Finanţelor.  

Cîţu a declarat că tranzacţia a fost aprobată de fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi nu mai poate fi întoarsă, având în vedere că banii s-au plătit, dar el poate interveni în procesul de fuziune.

Cîţu a precizat că studiază varianta ca partea de retail din Banca Românească să se ducă mai degrabă la CEC Bank, cealaltă bancă deţinută de stat prin Ministerul Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO