Bănci și Asigurări

Florin Cîţu, ministrul finanţelor, anunţă prelungirea termenului de rambursare a TVA cu control ulterior până la 25 ianuarie 2021

Datele la opt luni arată că veniturile bugetului au scăzut mai puţin decât se anticipa - un minus de 1,4%, an/an. Dar, veniturile din impozitul pe profit au scăzut cu 14,6%, ce arată o reducere de activitate, dar şi o posibilă amânare de plăţi.

Datele la opt luni arată că veniturile bugetului au scăzut mai puţin decât se anticipa - un minus de 1,4%, an/an. Dar, veniturile din impozitul pe profit au scăzut cu 14,6%, ce arată o reducere de activitate, dar şi o posibilă amânare de plăţi.

Autor: Florentina Niţu

25.10.2020, 09:01 3583

♦ Guvernul va adopta astăzi o ordonanţă prin care extinde măsura rambursării de TVA cu control ulterior până la 25 ianuarie, anul viitor ♦ Termenul până la care contribuabilii pot amâna plata taxelor fără să suporte penalităţi va fi prelungit, de asemenea, până la 25 decembrie curent ♦ „Un viitor guvern liberal nu va creşte taxele“.

În primele săptămâni de început ale carantinei, guvernul a adoptat un set de măsuri de stimulare financiară a celor care-şi plătesc taxele la timp, dar a şi suspendat penalităţile pentru cei care nu o fac, ultima amânare de acest fel urmând să se încheie la 25 octombrie.

Guvernul a admis (încă de anul trecut) şi ca rambursările de TVA să se facă cu control ulterior - în mod normal, o cerere de rambursare de TVA este verificată înainte de efectuarea rambursării. Acum ministrul Cîţu anunţă că termenele vor fi prorogate – scutirea de penalităţi va fi valabilă până la 25 decembrie, iar termenul rambursării de TVA cu control ulterior, până la 25 ianuarie. Şi plata şomajului tehnic va fi prelungită, sugerează ministrul de resort.

„Şocul a lovit asimetric companiile, iar unele domenii, precum HoReCa, au fost lovite mai puternic. Am luat măsuri specifice pen­tru HoReCa: să nu plă­teas­că impozit în 2020 şi pentru autorităţile locale am dispus să reducă taxe la clădiri. IMM Invest a fost un program prin care 20.000 de companii au accesat credite, iar HoReCa este între locul 3-4, depinde de judeţ. Am dat şomaj tehnic, chiar şi-n starea de alertă, şi se lungeşte până la finalul anului“, a spus ministrul de resort, în cadrul unei congerinţe organizate de Berarii României.

Datele la opt luni arată că veniturile bugetului au scăzut mai puţin decât se anticipa – un minus de 1,4%, an/an.

Dar, veniturile din impozitul pe profit au scăzut cu 14,6%, ce arată o reducere de activitate, dar şi o posibilă amânare de plăţi.

Veniturile din TVA au scăzut cu 15%, indicând o puternică reducere de consum. Însă veniturile din impozitul pe salarii şi venit au crescut cu 4,3%, un indicator că piaţa muncii nu a intrat în colaps.

„Ne gândim la soluţii pentru anul viitor, criza nu s-a terminat, vom avea costuri legate de ea, şi trebuie să gândim măsuri să susţinem sectoarele economiei. Am lucrat la o OUG, care va fi aprobată mâine, şi este pentru declaraţiile sau mai toate măsurile care expiră în 25 octombrie în ceea ce priveşte amânarea declaraţiilor sau plăţilor impozitelor. Vom permite până la 25 de­cembrie să nu existe penalităţi pentru cei care nu reuşesc să plătească la timp, avem şi eşalonări pe următorul an, dar amânăm şi aceste penalităţi. Şi, în plus, extindem extindem rambursarea TVA cu control ulterior până în 25 ianuarie şi reducem do­bânda zil­ni­că pentru întârzieri cu 50%. Vom face lucrurile mai flexibile pentru oameni şi companii“, a spus ministrul.

Ministrul a cerut sprijinul mediului privat: „Soluţiile nu vin numai de la noi, aşteptăm propuneri de la privat. Noi venim cu cadrul general, fine tuning-ul trebuie să vină de la privaţi. Ştim direcţia, ştim măsura, dar vrem să vină către noi oamenii ce lucrează zi de zi cu asta. Împreună facem programe, statul şi privatul.“

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO