Bănci și Asigurări

Fitch: Creditele neperformante din sistemul bancar românesc vor atinge maximul la sfârşitul anului

Fitch: Creditele neperformante din sistemul bancar românesc vor atinge maximul la sfârşitul anului

Autor: Marius Oncu

21.07.2011, 21:23 231

Agenţia de evaluare financiară Fitch se aşteaptă caîmprumuturile neperformante din sistemul bancar românesc să atingănivelul maxim la sfârşitul anului, la 14-16% din soldul creditelor,nivel ridicat pentru regiunea Europei Centrale şi de Est,informează Mediafax.

Creditele neperformante au ajuns la 13% în aprilie, de la 11,9% îndecembrie.

"Contracţia economiei României a afectat negativ calitateaactivelor din sistemul bancar. Stabilizarea şi îmbunătăţireacalităţii activelor este principala provocare pentru băncile ddinRomânia; agenţia se aşteaptă ca împrumuturile neperformante săajungă la maxim la sfârşitul anului, la un nivel relativ ridicatfaţă de alte state din regiune, estimat de Fitch la 14-16%", searată într-un raport al agenţiei asupra sistemului bancar dinEuropa Centrală şi de Est.

Economia României arată semne de recuperare după o recesiuneîndelungată, evoluţie care ar susţine îmbunătăţirea rezultatelorsistemului bancar. În primul trimestru, România a avut o creştereeconomică anuală de 1,7%, iar Fitch se aşteaptă la un avans de 1,5%pe parcursul anului, urmat de o accelerare la 3,5% în 2012. Spredeosebire de cea mai mare parte a Europei Centrale şi de Est,România a rămas în recesiune anul trecut, notează Fitch, ca urmarea implementării, în contextul crizei globale, a programului deausteritate al Guvernului, care a inclus reducerea cu 25% asalariilor din sectorul de stat.
Fitch ia în calcul, pentru scenariul de bază privind România, căautorităţile vor continua să-şi respecte ţintele stabilite cuFondul Monetar Internaţional prin acordul încheiat în martie.Această evoluţie ar trebui să sprijine încrederea pieţelor îneconomia ţării şi să repună creşterea pe o traiectorie maisustenabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO