Bănci și Asigurări

Fitch, cea mai mare agenţie de rating, a reconfirmat ratingul de ţară al României

Fitch, cea mai mare agenţie de rating, a reconfirmat...

Autor: Alexandru Nanu

23.10.2021, 10:25 2155

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat ieri, 22 octombrie 2021, ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB- pentru datoria pe termen lung în valută şi perspectiva negativă.

„Decizia agenţiei reprezintă un semnal pentru România de a continua într-un ritm susţinut politicile fiscal-bugetare, planurile de reformă şi de investiţii asumate pentru următorii ani” , a declarat ministrul finanţelor, Dan Vîlceanu.

Nivelul ratingului recomandat investiţiilor este susţinut de nivelul datoriei guvernamentale şi a serviciului asociat acestuia sub nivelul ţărilor din aceeaşi categorie de rating, precum şi de nivelul PIB -ului pe cap de locuitor, indicatorii de guvernanţă şi de dezvoltare a capitalului uman, precum şi de apartenenţa la Uniunea Europeană. Totodată, agenţia menţionează că aceşti factori de susţinere a ratingului sunt contrabalansaţi de deficitele gemene încă ridicate, de un nivel istoric slab al consolidării fiscale şi de nivelul relativ ridicat al datoriei externe nete.

În plus, la jumătatea acestei luni şi agenţiile Moody’s şi S&P au reconfirmat ratingul României.

Agenţia de rating Moody’s a reconfirmat vineri, 15 octombrie 2021, ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută şi a îmbunătăţit perspectiva din negativă în stabilă, anunţă MInisterul Finanţelor..

Tot vineri, agenţia de rating Standard&Poor's a decis să reconfirme ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută, precum şi perspectiva stabilă. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO