Bănci și Asigurări

Fitch a confirmat ratingul României şi a revizuit în scădere estimarea de creştere economică

Fitch a confirmat ratingul României şi a revizuit în...

Autor: Departamentul Economic

06.09.2014, 12:40 344

Plafonul de ţară a fost confirmat la nivelul BBB+. Totodată, Fitch a reconfirmat perspectiva stabilă a ratingului datoriei guvernamentale a României.

Agenţia a precizat că menţinerea ratingului României se datorează în primul rând aşeptărilor că România îşi va menşine ţinta de deficit bugetar pentru acest an de 2,2% din PIB şi va continua consolidarea fiscală în scopul atingerii obiectivului pe termen mediu privind deficitul structural de 1% din PIB.

Deşi a revizuit în scădere creşterea economică pentru 2014, pe fondul rezultatelor sub aşteptări din prima jumătate a anului, Fitch prognozează o accelerare în perioada 2015-2016, la un nivel de 3% anual, în medie, inclusiv pe fondul reluării investiţiilor, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanţelor.

Agricultura şi construcţiile au frânat creşterea economică atât în al doilea trimestru, cât şi la nivelul primelor şase luni din acest an, perioadă pentru care INS a calculat un PIB în creştere cu 2,4%, evoluţie susţinută de industrie şi impozite nete.

INS a revizuit în scădere estimările de PIB pentru primul trimestru, de la o creştere faţă de trimestrul anterior de 0,2% la o scădere de 0,2%.

Astfel, România a intrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB. Potrivit datelor publicate de Eurostat, România a înregistrat cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%.

Fitch consideră că, ţinând cont de ultimele evoluţii geopolitice din regiune, România este mai puţin afectată de sancţiunile impuse Rusiei comparativ cu alte state din Europa de Est, datorită relaţiiloe comerciale limitate şi a dependenţei energetice reduse în relaţia cu Rusia.

Menţinerea unui trend accelerat de creştere economică în perioada următoare, care să conducă la creşterea încrederii în mediul economic şi investiţional al României şi la reducerea diferenţelor de venit faţă de statele membre ale Uniunii Europene, precum şi o reducere mai rapidă a datoriei externe comparativ cu aşteptările actuale ale agenţiei, vor putea conduce în viitor la acţiuni de îmbunătăţire a ratingului acordat României.

În luna mai, Standard & Poor's, singura mare agenţie de rating care încă evalua România în categoria "junk", nerecomandată investitorilor, a îmbunătăţit ratingul ţării cu o treaptă, la "BBB-", în categoria recomandată pentru investiţii, cu perspectivă stabilă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO