Bănci și Asigurări

Firmele s-au descurcat mai greu cu banii în februarie

Autor: Ciprian Botea

21.03.2012, 00:00 64

Companiile locale au avut probleme mai mari cu lichidităţile în februarie comparativ cu lunile anterioare, refuzurile la plata cu instrumente de debit (cecuri, cambii şi bilete la ordin) depăşind 722 milioane de lei (166 mil. euro), cu 620% mai mult decât în luna anterioară, arată datele BNR.

Valoarea refuzurilor la plată, cazurile în care băncile nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile firmelor pentru a onora cecurile, cambiile sau biletele la ordin emise de acestea, a variat semnificativ de la o lună la alta în ultimul an, dar pragul de 700 mil. lei nu mai fusese depăşit din luna decembrie 2010. Totodată, numărul refuzurilor la plată a sărit de 17.000 în februarie după ce în luna anterioară se înregistrase un minim de 14.900 de refuzuri.

Vârful sumelor refuzate la plată fusese atins în martie 2010, când băncile nu au găsit suficiente lichidităţi în contul clienţilor pentru a onora plăţi în valoare de peste un miliard de lei. Fenomenul refuzurilor la plată cu instrumente de debit s-a amplificat în criză pe fondul scăderii cifrelor de afaceri ale companiilor, mulţi preferând plata pe loc chiar dacă aceasta a însemnat în cele mai multe cazuri vânzări mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO