Bănci și Asigurări

Firmele prefera la economisire valuta, populatia merge pe lei

04.11.2004, 00:00 18



Economiile populatiei constituite in lei au continuat sa creasca si in luna septembrie, mai repede chiar decat in august, in conditiile in care creditarea a reluat ritmul rapid de crestere. In schimb, agentii economici s-au orientat luna trecuta preponderent spre valuta.



La sfarsitul lunii septembrie, economiile populatiei in lei totalizau 125.172 de miliarde de lei (3 miliarde de euro), in crestere cu 2,3% fata de luna precedenta. Ponderea detinuta de acestea in totalul masei monetare a ajuns la 22,1%.



In august, cresterea lunara a fost de 2,2%. Comparativ cu septembrie 2003, economiile marcheaza astfel o crestere de 32% in termeni nominali (18,8% in termeni reali), superioara celei inregistrate august la august, de aproape 29%. Economiile populatiei constituite in valuta au ajuns la sfarsitul lui septembrie la 97.608 miliarde de lei (2,37 miliarde de lei), in stagnare fata de august. Exprimate in euro, depozitele populatiei au crescut cu 0,1%. Economiile populatiei au ajuns astfel la echivalentul a 5,3 miliarde de euro, ceea ce asigura o pozitie confortabila de creditor net fata de sistemul bancar, in conditiile in care expunerea depaseste cu putin un miliard de euro (echivalent).



Pe de alta parte, agentii economici detineau la 31 septembrie economii in valuta in valoare de 90.618 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro), in crestere cu 10,3% fata de luna anterioara. Exprimate in euro, depozitele agentilor economici au crescut cu 9,9%.



Depunerile in lei au crescut in schimb cu mai putin de 5%, pana la 101.102 miliarde de lei (2,4 miliarde de euro). Dinamica este diametral opusa celei inregistrate in august, cand depunerile in lei au crescut cu 9,3%, iar cele in valuta cu doar 3,3%.



Orientarea spre plasamente in lei s-a vazut si la nivelul titlurilor de stat aflate in afara sistemului bancar. Valoarea obligatiunilor emise in lei a ajuns in septembrie la 65.926 de miliarde de lei, in crestere cu 2,1% fata de luna anterioara. In acelasi timp, valoare titlurilor in valuta a scazut cu 31,6%, pana la 121 de miliarde de lei.



Economisirea in valuta se poate dovedi paguboasa, cel putin in lunile urmatoare, in contextul in care Banca Nationala a renuntat sa mai intervina pentru mentinerea cursului pe o anumita traiectorie, iar analistii considera posibila o depreciere rapida a euro pana la 39.000 de lei. In acelasi timp insa, volatilitatea pietei va creste, fiind posibile, pe termen lung, si deprecieri sensibile ale leului.



Creditul neguvernamental a crescut in luna septembrie cu 3,3% in termeni nominali (2,4% in termeni reali), pana la un nivel de 393.446 miliarde de lei (9,6 miliarde de euro). Dinamica a fost alimentata de cresterea cu 4,4% a creditarii in valuta. Exprimat in euro, creditul in valuta s-a majorat cu 4,0%. Imprumuturile in lei au inregistrat in septembrie o crestere sensibil mai mica, de 1,6%. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, creditul neguvernamental marcheaza astfel o crestere nominala de 51,1% (respectiv 36% in termeni reali). In acest interval, creditarea in valuta a inregistrat o crestere de 63,7% exprimata in lei (53,1% exprimata in euro). Soldul imprumuturilor in lei a crescut in ultimul an cu 35% in termeni nominala, respectiv 21,5% in termeni reali. Tendinta de orientare spre valuta a devenit tot mai evidenta in ultimele luni, in pofida incercarilor bancii centrale de a face imprumuturile in lei mai atractive. Volatilitatea sporita a cursului se va traduce insa prin cresterea riscului valutar, care a fost aproape ignorat pana acum.



Creditul guvernamental net a inregistrat un sold negativ de 38.808 miliarde de lei, in crestere cu 19% fata de luna precedenta.



Masa monetara in sens larg (M2) a fost la sfarsitul lunii septembrie 2004 de 567.404 miliarde lei. M2 include numerarul aflat in circulatie in afara bancilor, disponibilitatile la vedere si plasamentele latermen ale rezidentilor. Fata de luna anterioara, masa monetara a crescut cu 3,5% in termeni nominali, respectiv 2,5% in termeni reali.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO