Bănci și Asigurări

Firmele mari şi microîntreprinderile care-şi plătesc la timp impozitul pe profit beneficiază de o bonificaţie de 5-10%

Firmele mari şi microîntreprinderile care-şi plătesc...

Autor: Iulian Anghel

30.03.2020, 08:36 6630

Marii contribuabili vor avea o bonificaţie de 5%, în timp ce contribuabilii mici şi mijlocii vor beneficia de o reducere a impozitului datorat cu 10%.

Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare şi plată, care-şi plătesc impozitul datorat pentru trimestrul I al anului 2020, respectiv pentru plata anticipată aferentă aceluiaşi trimestru, până la termenul scadent de 25 aprilie 2020 inclusiv, beneficiază de o bonificaţie de 5% sau 10%, calculatã asupra impozitului pe profit datorat, a stabilit joi seară guvernul, printr-o ordonanţă de urgenţă. Şi microîntreprinderile beneficiază de această înlesnire.

„Pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit, există o bonificaţie calculată asupra impozitului pe profit datorat pe 25 aprilie 2020, astfel: 5% pentru contribuabilii mari stabiliţi potrivit Ordinului nr. 3.609/2016 privind organizarea activităţii de administrare a marilor contribuabili, 10% pentru contribuabilii mijlocii stabiliţi potrivit Ordinului nr. 3.610/2016 privind organizarea acti­vităţii de administrare a contri­buabililor mijlocii şi 10% pentru ceilalţi contribuabili, care nu se încadrează la litera a şi b“, a explicat ministrul finanţelor Florin Cîţu.

La o cotă de impozit de 16%, în 2019 bugetul consolidat a primit, din această sursă a impozitului pe profit, 17,7 miliarde de lei, în creştere cu 13% faţă de anul anterior. Suma a însemnat 1,7% din PIB şi 5,5% din veniturile totale ale bugetului – prin urmare, aceasta nu este vitală pentru buget, în vremuri normale. Potrivit Finanţelor, pentru plata impozitului pe veniturile microîntre­prinderilor aferent trimestrului I al anului 2020, până la data de 25 aprilie 2020 inclusiv, contribuabilii bene­ficiază de o bonificaţie de 10% calculată asupra impozitului datorat pentru trimestrul respectiv.

Marii contribuabili vor avea o bonificaţie de 5%, în timp ce contribuabilii mici şi mijlocii vor beneficia de o reducere a impozitului datorat cu 10%.

„Prevederile - explică Ministerul Finanţelor - se aplică în mod corespunzător şi pentru contribuabilii care au optat pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic, dacã plãtesc impozitul datorat pentru trimestrul /plata anticipatã trimestrială până la termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie-25 iunie 2020. Bonificaţiile se vor aplica şi pentru companiile de turism şi de alimentaţie publică, privind impozitul specific unor activităţi, pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I al anului 2020.”

Contribuabilii determină impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, de platã, prin scãderea din impozitul datorat a bonificaţiei calculatã potrivit act normativ aprobat.

Pentru plătitorii de impozit pe profit, bonificaţia calculată potrivit ordonanţei de urgenţă adoptate joi seară, se înscrie în mod distinct în declaraţia anuală de impozit pe profit, explică Ministerul Finanţelor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO