Bănci și Asigurări

Firmele au prea putini lei in conturi

21.12.2009, 23:10 20

Lichiditatile companiilor nu au dat semne de revenire nici innoiembrie, cand sumele refuzate la plata cu instrumente de debit autotalizat aproape 930 mil. lei (217 mil. euro), in scadere usoaracomparativ cu luna anterioara, dar cu 53% peste nivelul consemnatla inceputul acestui an, arata datele BNR.
Sumele refuzate la plata - cazurile in care bancile nu au gasitsuficiente lichiditati in conturile titularilor pentru a onorabiletele la ordin, cecurile sau cambiile emise - au depasit inoctombrie pentru prima data pragul de 1 mld. lei, in conditiile incare firmele se confrunta cu scaderea vanzarilor si conditiirestrictive de creditare.
"Este normal ca refuzurile la plata sa fie ridicate in contextuleconomic actual, dar in perioada urmatoare ar trebui sa asistam lao temperare a ritmului de crestere", apreciaza Lucian Anghel,economistul-sef al BCR.
Numarul refuzurilor la plata s-a dublat in circa un an si jumatate,iar in noiembrie s-a mentinut la peste 41.000 de incidente.
"O imbunatatire a situatiei platilor nu va aparea decat in momentulin care si mediul economic se va imbunatati. Momentul reveniriidepinde de evolutia veniturilor populatiei, a cifrelor de afaceriale companiilor si de masurile de reforma adoptate de Guvern",noteaza Lucian Anghel.
Refuzurile la plata cu instrumente de debit continua sa se mentinala un nivel ridicat, in conditiile in care firmele utilizeazaaceste mijloace mai putin decat in anii trecuti. In primele noualuni tranzactiile cu cecuri, cambii si bilete la ordin au totalizat47 mld. lei, in scadere cu 17% comparativ cu intervalul similar din2008, potrivit datelor Transfond. Scaderea tranzactiilor cuinstrumente de debit este determinata inclusiv de faptul ca multefirme nu mai accepta sa primeasca de la clienti cecuri, cambii saubilete la ordin de teama ca la scadenta nu vor avea de unde sa-siincaseze banii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO