Bănci și Asigurări

Finantele vor sa atraga 5,4 mld. lei de la banci in februarie

29.01.2009, 18:17 18

Ministerul Finantelor si-a planificat sa imprumute 5,4 miliarde de lei (1,27 miliarde de euro) de pe piata locala in luna februarie, fata de 6,5 miliarde in ianuarie.

Potrivit programului de emisiuni publicat, Trezoreria va derula in februarie patru licitatii pentru vanzarea de certificate, cu maturitati intre o luna si un an, in valoare cumulata de 5 miliarde de lei. Statul va mai vinde luna viitoare obligatiuni pe trei si cinci ani, fiecare emisiune avand o valoare planificata de 200 de milioane de lei.
In ianuarie Trezoreria si-a revizuit planul de emisiuni, suplimentand volumul anuntat initial, de 4 miliarde de lei, cu inca 2,5 miliarde de lei. Pe langa sumele atrase prin vanzarea de certificate si obligatiuni, Trezoreria a derulat luna aceasta mai multe licitatii pentru atragerea de depozite pe termen scurt de la bancile comerciale, in conditiile in care trebuia sa acopere sincope de lichiditati.
Analistii spun ca sumele mari atrase de Finante in cursul lunii au fost cheltuite rapid, banii intorcandu-se practic in piata interbancara, astfel ca dobanzile au coborat pe fondul acumularii de lichiditati.
Trezoreria a vandut saptamana aceasta certificate cu maturitatea la sase luni in valoare de 652 de milioane de lei, peste nivelul planificat de jumatate de miliard de lei, chiar in conditiile in care a platit o dobanda maxima de 11,5% pe an. Interesul investitorilor pentru titluri a fost ridicat, ofertele totale depasind 1,2 miliarde de lei.
Certificatele au fost plasate la un randament mediu de 11,36% pe an. In ultimele saptamani statul a reusit sa plaseze mai multe emisiuni de certificate pe scadente scurte, de pana la sase luni, platind randamente tot mai mici.
De la sfarsitul anului trecut Trezoreria plafonase randamentele platite la 14,25% pe an, nivelul ratei de dobanda la creditul lombard oferit de BNR.
In acele conditii, statul reusea sa atraga doar o parte din sume Desi analistii se asteptau ca Finantele sa fie nevoite sa plateasca mai mult, pe fondul nevoii mari de lichiditati, la licitatiile recente randamentele au scazut. Pe 22 ianuarie, statul a vandut certificate pe trei luni la un randament mediu de 12,36% pe an.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO