Bănci și Asigurări

Finanţele vor să atragă 3,715 mld. lei în luna iunie, când ajung la scadenţă titluri de 800 mil. lei

Finanţele vor să atragă 3,715 mld. lei în luna iunie,...

Autor: Stefan Musgociu

30.05.2014, 16:45 288

Valoarea indicativă a licitaţiilor programate pentru luna iunie este cu 7% peste cea atrasă în luna mai, de aproape 3,482 miliarde lei.

Pentru luna iunie sunt programate 12 licitaţii pentru vânzare de obligaţiuni cu maturităţi cuprinse între 3 şi 15 ani, precum şi două licitaţii pentru certificate de trezorerie cu scadenţă de şase luni şi, respectiv, de un an. Prin licitaţiile pentru obligaţiuni, Finanţele vor să atragă 2,415 miliarde lei, iar prin emisiunile de certificate de trezorerie încă 1,3 miliarde lei.

Primele licitaţii este programată luni, când Trezoreria vrea să atragă 800 milioane lei, prin vânzare de obligaţiuni cu scadenţă în 2019 şi, respectiv, în 2027. În ziua următoare acestor operaţiuni sunt programate două licitaţii pentru oferte necompetitive, în care Finanţele acceptă doar ordine în care investitorii indică doar suma pe care sunt dispuşi să o plaseze în aceste titluri, nu şi randamentul ţintit. De regulă, la aceste licitaţii randamentul oferit este egal cu costul mediu de finanţare obţinut de Trezorerie la licitaţia principală, derulată cu o zi înainte.

Finanţele au reuşit să obţină în ultima perioadă costuri de finanţare mai mici la licitaţiile pentru vânzarea de titluri de stat, în condiţiile în care investitorii străini au fost mai interesaţi de achiziţia acestora, ducând totodată la întărirea leului faţă de euro.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat la începutul lunii mai că aprecierea leului este legată de intrări de capital pe o cerere mai mare de titluri româneşti, ca urmare a includerii României într-un indice JP Morgan, dar şi de capitaluri "care rătăcesc temporar" prin piaţa locală după ce s-au retras din Rusia sau Ucraina.

Un factor în plus pentru scăderea costurilor de finanţare ale României este reprezentat şi de decizia anunţată în urmă cu mai bine de o săptămână de Standard & Poor's (S&P) privind îmbunătăţrea calificativul suveran al ţării cu o treaptă, la "BBB-", în categoria recomandată pentru investiţii, cu perspectivă stabilă. S&P era singura dintre marile agenţii de rating care încă evalua România în categoria "junk", nerecomandată investitorilor.

De la începutul anului, Finanţele au atras de pe piaţa internă 17,435 miliarde lei şi 678,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO