Bănci și Asigurări

Finantele profita de lichiditatea din piata si scade din nou dobanzile

27.02.2003, 00:00 17

Lichiditatea mare existenta pe piata monetara a permis marti Ministerului Finantelor sa reduca din nou dobanzile platite la titlurile de stat  oferite banclor. Chiar si in aceste conditii bancile au cumparat toate titlurile, suma totala obtinuta de Finante, la cele doua licitatii organizate, fiind de 1.400 miliarde de lei.
Dobanda medie la titlurile cu scadenta peste 3 luni a scazut de la 17,71%, nivelul de la licitatia anterioara, la 16,97% marti, in timp ce pentru scadenta 6 luni s-a platit 15,99% fata de 16,44% acum o saptamana.
La ambele licitatii cererea initiala venita din partea bancilor a fost cu mult peste oferta Finantelor, dar acestea nu au acceptat sa suplimenteze oferta. Cea mai mare parte a certificatelor de trezoreriei au fost luat de banci pentru ele insele si mai putin pentru clienti lor.
Titlurile de stat au fost multi ani cele mai cautate plasamente pentru ca pe langa riscul inexistent, avand garantia totala a statlui, si dobanzile erau mult peste media pietei. Tousi, incepand de anul trecut , pe fondul reducerii necesarului de refinantare a deficitului bugetului de stat Finantele nu au mai acceptat sa plateasca dobanzi asa de mari si sa ofere titluri in orice conditii. Pe parcursul anului trecut a avut loc o reducere drastica a dobanzilor platite la certificatele de trezoreriei, practic de la 35-40% pana spre 17-18% pe an. Tot de anul trecut Finantele au incercat sa prelungeasca maturitatile, emitand pentru prima data obligatiuni de stat pentru banci cu scadenta peste 2 ani. Acestea au fost foarte bine primite de banci, fiecare licitatie - chiar daca si in acest caz dobanzile erau in scadere- fiind adjudecata in totalitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO