Bănci și Asigurări

Finantele platesc 7,03% pe an pentru obligatiunile pe cinci ani

Finantele platesc 7,03% pe an pentru obligatiunile pe cinci ani

Click pentru imaginea marita

02.03.2007, 18:20 22

Ministerul Finantelor a vandut ieri obligatiuni de tip benchmark cu maturitatea de cinci ani la un nivel mediu al randamentului de 7,03% pe an. Sumele astfel atrase au totalizat un miliard de lei (aproape 295 de milioane de euro), cu o treime mai putin decat volumul anuntat initial de Finante. Cererile totale de titluri inaintate de investitori cumulau 3,8 miliarde de lei.
Acestea sunt primele obligatiuni cu maturitatea de cinci ani vandute de Finante din toamna anului 2005. Randamentul mediu la care titlurile au fost plasate a scazut cu 0,45 puncte procentuale fata de nivelul stabilit la licitatia din 2005. Randamentul maxim acceptat de stat pentru scadenta de cinci ani este de 7,18%. Finantele au stabilit un cupon fix de 6,5% pe an pentru aceste obligatiuni, iar nivelul pretului a fost licitat. Obligatiunile au fost adjudecate la un pret mediu de 97,82%, caruia ii corespunde un randament pana la maturitate de 7,03% pe an. Statul a respins toate ofertele de cumparare care au depasit un nivel al pretului de 97,22%.
La obligatiunile pe trei ani emise in februarie, Finantele au fost nevoite sa plateasca o dobanda medie de 6,61% pe an, cu 0,14 puncte procentuale mai mult decat la ultima licitatie, datand tot din 2005.
Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a aratat intr-un comunicat care a precedat emisiunea de titluri de ieri ca "lansarea maturitatii de 5 ani pentru emisiunile de tip benchmark se incadreaza in strategia noastra de construire a unei curbe de randament pe piata interna, atat de mult mediatizata si asteptata, deopotriva de emitenti si investitori".
Oficialul MF remarca faptul ca maturitatea de cinci ani este atractiva pentru investitorii institutionali, atat rezidenti cat si nerezidenti. La licitatia de ieri, bancile au cumparat obligatiuni in valoare de 773,6 milioane de lei in nume si cont propriu, in timp ce titluri in valoare de 225 mil. lei au fost cumparate in contul clientilor. Pe de alta parte, Dragoi constata ca reluarea emisiunilor de titluri de stat "a inceput deja sa dea roade", pe piata secundara inregistrandu-se o crestere a lichiditatii si a numarului de tranzactii. Pana la emisiunile de certificate de trezorerie din ianuarie curent, statul nu mai vanduse niciun titlu din septembrie 2005, iar in lipsa de instrumente, lichiditatea pietei secundare scazuse aproape de zero.
Totodata, Dragoi noteaza ca emisiunile de titluri au atras interesul bancilor nerezidente, care sunt interesate atat sa investeasca, cat si sa devina dealeri primari. De altfel, Ministerul Finantelor este in proces de implementare a unei platforme electronice pentru licitatiile de titluri, furnizata de Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO