Bănci și Asigurări

Finanţele nu selectează dealeri speciali pentru prima emisiune de titluri din programul EMTN

Finanţele nu selectează dealeri speciali pentru prima emisiune de titluri din programul EMTN

Autor: Razvan Voican

17.05.2011, 13:18 391

Ministerul Finanţelor nu intenţionează să organizeze o selecţiede bănci care să fie dealeri la prima emisiune de titluri realizatăprin programul de finanţare externă pe termen mediu EMTN, urmând sălucreze doar cu cei cei doi lead arrangeri - Societe Generale şiEste Group - care au câştigat licitaţia din toamna trecutăorganizată pentru gestionarea şi implementarea întregului programcu durata de trei ani şi valoarea totală de 7 mld. euro.

"Cel mai probabil vom face prima emisiune cu cei doi arrangerideja selectaţi", a declarat Bogdan Drăgoi, secretar de stat înMinisterul Finanţelor responsabil cu Trezoreria.

Societe Generale şi Erste au câştigat în august anul trecut olicitaţie în care s-au bătut aproape 20 de bănciinternaţionale.

Conform specificului acestui program de finanţare, emitentulpoate selecta suplimentar bănci care să se ocupe de lansareafiecărei serii de titluri, iar la începutul acestui an MinisterulFinanţelor chiar intenţiona să mai organizeze o astfel deselecţie.

Acum nici nu prea ar mai fi timp pentru că - aşa cum a anunţatFMI în numele Finanţelor - ieşirea pe piaţa externă trebuie să aibăloc până la sfârşitul lunii iunie. Drăgoi a reconfirmat acestdead-line, după ce în trecut avansase şi alte termene.

Din toamna anului trecut, Ministerul Finanţelor a anunţat de maimulte ori, inclusiv pe canale media internaţionale, lansareaprogramului de finanţare externă. A fost întâi a doua jumătate alunii octombrie 2010, apoi primul trimestru din 2011 după primamisiune de evaluare a FMI, apoi s-a transmis investitorilor căRomânia îşi permite luxul să aştepte, iar acum termenul limită -anunţat de Fond şi nu de autorităţile române - este jumătateaanului.

Acest "lux" nu a fost însă ieftin pentru că între timp dobânzileEURIBOR au început să urce, tendinţă întărită de semnalul dat deBanca Centrală Europeană care a mărit dobânda de referinţă la1,25%.

Pe de altă parte, prima de risc de ţară a scăzut la un minim înaprilie, până aproape de pragul de 200 de puncte de bază încotaţiile CDS-urilor, pentru ca acum să revină la circa 230 depuncte.

"Cred că România a ratat un moment bun de a ieşi pe piaţaexternă la începutul primăverii, m-aş fi aşteptat să o facă înainteca BCE să majoreze dobânda. Va trebui să iasă până la jumătateaanului pentru că finanţarea de pe piaţa externă devine obligatoriedupă ce piaţa internă a fost atât de accesată", spune MihaiTănăsescu, reprezentantul României la FMI.

Prima emisiune de titluri din programul EMTN va avea o valoarecuprinsă între 500 de milioane şi 1,5 miliarde de euro, în funcţiede condiţiile de preţ. SocGen şi Erste, arragerii programului, aucele mai mari expuneri pe titluri de stat româneşti.

Recent, Finanţele au emis obligaţiuni în euro pe piaţa internă,cu maturitatea de trei ani, la o dobândă de 4,89%, atrăgând aproape940 mil. euro după ce BNR eliberase din rezervele minime alebăncilor circa 1,3 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO