Bănci și Asigurări

Finanţele joacă tare cu bancherii: le mai ţin banii doar dacă acceptă scadenţe mai lungi

Finanţele joacă tare cu bancherii: le mai ţin banii doar dacă acceptă scadenţe mai lungi

Autor: Liviu Chiru

05.07.2011, 00:04 831

Ministerul Finanţelor este, paradoxal, într-o poziţie de forţăîn faţa bancherilor pentru că la sfârşitul lui iulie aceştia dinurmă au interesul să nu rămână în braţe cu cele 2,4 miliarde deeuro, cât are statul să le ramburseze, ci să găsească o cale de a"rostogoli" datoriile.

După ce a împrumutat în ultimele două luni 2,4 miliarde de eurode pe pieţele internă şi internaţională, Trezoreria a anunţatbancherii că nu are nevoie să rostogolească emisiunea deobligaţiuni în euro şi facilitatea "club loan" (fiecare în valoarede puţin peste 1,2 mld. euro) care vor ajunge la maturitate înultima săptămână a lunii.

Sumele fuseseră împrumutate de la băncile locale în 2009 şi 2010pentru a finanţa deficitul bugetar.

De partea cealaltă, bancherii contemplează perspectiva de arămâne pe cap cu o sumă imensă pe care nu au cum să o plaseze,pentru că cererea de credite din sectorul privat este foarte slabă,iar pe piaţa interbancară randamentele sunt departe de dobânda decirca 5% pe an, cât oferă statul.

"Consider că ar fi în interesul tuturor să se găsească o soluţiede refinanţare, care să corespundă nevoilor ambelor părţi. Nu văd oruptură spectaculoasă, nu ar beneficia nimeni din ea. Modificărimajore în bilantul agregat al băncilor nu există - nu avem o ratăaccelerată de a creştere a creditelor ca să fie nevoie delichidităţi. Şi nici bugetului public nu i-ar face bine asemeneaieşiri de fonduri", spune Dorin Badea, trezorierul UniCredit.

Statul ar putea să preseze acum pentru a obţine scadenţe mailungi ale împrumuturilor. Facilitatea "club loan" a avut omaturitate de doi ani, iar obligaţiunile de doar un an. "Clubloan-ul va fi probabil rambursat. În cazul obligaţiunilor, am puteasă vedem mă­car o rostogolire parţială dacă băncile vor acceptascadenţe mai lungi, de trei-cinci ani. Discuţiile se poartăbilateral. Băncile au interesul să rămână cu expunerea peMinisterul Finanţelor, pentru că este un instrument cu venit bunîntr-o perioadă în care cererea de credite nu s-a redresat",comentează trezorierul unei alte bănci. De asemenea, bancherii arprefera ca rostogolirea să se facă printr-o emisiune de obligaţiunişi nu un aranjament club loan, întrucât titlurile de stat sunt maiuşor de tranzacţionat.

Statul a împrumutat luna trecută 1,5 miliarde de euro de pepieţele internaţionale, prin vânzarea de note cu o maturitate decinci ani. Randamentul mediu plătit a fost de 5,29% pe an.

În 2009, 2010 şi chiar şi anul acesta BNR a redus gradualrezervele minime obligatorii la valută, eliberând băncilor sume pecare acestea le-au canalizat ulterior în titluri de stat, ajutândastfel la finanţarea deficitului bugetar. Aranjamentul a fostnegociat iniţial în cadrul "iniţiativei de la Viena", în care nouăgrupuri financiare străine cu o prezenţă importantă pe plan locals-au angajat să nu retragă fonduri din România şi să susţinăsubsidiarele locale.

Contracul a expirat în această primă­vară, odată cu încheiereaprimului acord de împrumut încheiat cu FMI şi Comisia Europeană.Deşi România a negociat un al doilea acord de împrumut cucreditorii internaţionali, angajamentul băncilor nu a fostreîn­noit, rămânând doar sub forma de "gentlemen's agreement". Dacăîn anii trecuţi Trezoreria şi BNR organizau reuniuni speciale cubancherii pentru a discuta soluţiile de finanţare a deficituluibugetar, de data aceasta tratativele se duc la nivel bilateral.Contactul cu băncile este însă acum "permanent", iar rostogolireadatoriilor a fost una dintre temele abordate în ultimaperioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO