Bănci și Asigurări

Finanţele încearcă să vândă astăzi certificate de trezorerie de 1 mld. de lei

Finanţele încearcă să vândă astăzi certificate de trezorerie de 1 mld. de lei

Autor: Claudia Medrega

04.04.2011, 12:28 49

Ministerul Finanţelor a programat pentru astăzi o licitaţie cucertificate de trezorerie cu scadenţa la un an în valoare de unmiliard de lei.

La licitaţia precedentă cu astfel de titluri, organizată înmartie, Trezoreria a vândut mai multe titluri decât anunţaseiniţial, respectiv 1,4 miliarde lei faţă de 1 miliard lei.

Cererea din partea investitorilor a fost aproape triplă faţă devolumul anunţat al emisiunii, acestea fiind de altfel unele dintrecele mai lichide titluri de stat.

Analiştii ING Bank consideră că rezultatul licitaţiei de astăziar putea arăta un nivel marginal mai scăzut al randamentului mediucomparativ cu nivelul de 6,97% înregistrat în martie şi apreciazăcă cererea se poate să se fi îmbunatăţit după indiciile de relaxarea politicii monetare din comunicatul de presă ce a însoţit şedinţade politică monetară de săptămâna trecută.

Randamentul la care statul plasează certificatele pe un an pepiaţa primară a urcat constant de la minimul de 6,69% atins înianuarie. Creşterea randamentelor a apărut în condiţiile în caredobânzile au urcat şi pe piaţa monetară interbancară, inclusiv caurmare a sumelor mari atrase de Finanţe de la începutul anului.

Pentru întreaga lună aprilie ministerul a anunţat că vrea săatragă fonduri de 4,5 miliarde lei prin vânzarea de titluri, cu 24%mai mult faţă de martie, când a împrumutat 3,6 miliarde lei.

În primul trimestru, Finanţele au angajat împrumuturi de 15,1miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate detrezorerie, valoare plasată la limita inferioară a programului de15-17 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO