ZF 24

Finantele: Dobanzile la depozite sunt neimpozabile dupa 1 ianuarie, indiferent de data constituirii

Finantele: Dobanzile la depozite sunt neimpozabile dupa 1 ianuarie, indiferent de data constituirii
30.12.2008, 13:05 69

Orice dobanda incasata de un client persoana fizica dupa 1 ianuarie in contul unui depozit la termen este neimpozabila indiferent de data la care acesta a fost constituit, inainte sau dupa 1 ianuarie 2009, a confirmat Dragos Doros, directorul general al Directiei Generale Legislatie Impozite Directe din Ministerul Finantelor la solicitarea Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

De asemenea, el a precizat ca de la 1 ianuarie sunt considerate venituri neimpozabile si dobanzile obtinute din obligatiuni, fie ca sunt listate sau nelistate.

In prezent, venitul din dobanzi aferent obligatiunilor obtinut de persoanele fizice este impozitat.

Potrivit prevederilor ordonantei de urgenta 91/2008 pentru modificarea si completarea Codului fiscal, incepand cu 1 ianuarie 2009 nu sunt venituri impozabile nici veniturile realizate din detinerea si tranzactionarea titlurilor de stat si/sau a obligatiunilor emise de municipalitati.

Eliminarea impozitului de 16% pe castigurile din dobanzi va mari atractivitatea ofertelor lansate de banci pentru a atrage de la clienti resurse atat in lei, cat si in euro, prin depozite la termen sau conturi de economii cu regim de cont curent. Dobanzile la lei au urcat succesiv in ultimele luni pana la niveluri de 15% pe an, in timp ce pentru a atrage euro bancile au plusat pana la 7,5% pe an.

Radu Ghetea, presedintele ARB si al CEC, si Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac Bank, considera ca va fi dificil ca bancile sa sustina niveluri de dobanda atat de ridicate la depozite, astfel ca dupa primul trimestru din 2009 este de asteptat sa inceapa o tendinta de scadere. In prezent, unele banci platesc dobanzi de aproape doua ori mai mari decat rata inflatiei, care a coborat in noiembrie sub 7%. In acelasi timp, avand in vedere ca nu prea mai dau credite, plata unor dobanzi ridicate la depozite va eroda marja de profit a bancilor.

Ca atare, trimestrul I ar putea aduce castiguri maxime din dobanzi, prin nivelurile mari ale acestora dublate de eliminarea impozitului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO