Bănci și Asigurări

Finantele cauta 4,5 mld. lei in mai

29.04.2010, 23:03 27

Ministerul Finantelor si-a planificat sa imprumute in luna maide pe piata locala 4,5 miliarde de lei (putin peste un miliard deeuro) prin vanzarea de certificate de trezorerie si obligatiuni,suma fiind aproape dubla fata de volumul titlurilor care vor ajungela scadenta.

"Probabil ca Finantele au nevoie de bani pentru a platiarieratele", spune un dealer.

Prima licitatie va fi organizata la inceputul saptamaniiviitoare, cand Finantele vor sa vanda certificate pe un an invaloare de 1,5 miliarde de lei. Luna viitoare va fi redeschisa oemisiune de obligatiuni pe zece ani din 2007, prin care statul vreasa atraga 700 de milioane de lei. O astfel de licitatie a fostorganizata si pe 22 aprilie, cand au fost vandute titluri de 700mil. lei (exact nivelul planificat) la un randament mediu de 7,02%pe an.

Statul nu are in lunile urmatoare scadente importante latitlurile de stat, dupa ce in 2009 s-a reorientat spre finantari petermene mai lungi. Abia in noiembrie serviciul datoriei va sari deechivalentul a sase miliarde de lei, deoarece va ajunge la scadentaun imprumut in euro contractat anul trecut de la bancile locale. Pede alta parte, Trezoreria trebuie sa isi asigure mai multelichiditati, in conditiile in care Fondul Monetar International nuva mai permite redirectionarea fondurilor din imprumutul externpentru finantarea directa a deficitului bugetar.

Guvernul s-a angajat sa reduca anul acesta deficitul bugetar dela 7,4% din Produsul Intern Brut, cat a fost anul trecut, la 5,9%,dar sarcina este cu atat mai dificila cu cat revenirea economiei selasa asteptata, iar veniturile la buget pe primul trimestru au fostcu 1,4% mai mici decat cele realizate in perioada similara din2009. Guvernul a reusit sa respecte totusi in primul trimestrutinta de deficit de 1,5% din PIB agreata cu FMI, insa analistiisuspecteaza ca pentru aceasta au fost amanate din nou platilecurente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO