Bănci și Asigurări

Finantele au vandut in S1 doar jumatate din emisiunile de titluri

07.07.2008, 19:21 16

Ministerul Economiei si Finantelor a vandut, in primul semestru (S1), titluri de stat reprezentand putin peste jumatate din valoarea prognozata, dar valoarea indicativa cumulata a emisiunilor pe primele trei trimestre a ajuns la 13 miliarde de lei, depasind nivelul estimat initial pentru intregul an, de 11 miliarde de lei.
Pe baza estimarilor privind incasarea veniturilor si executia cheltuielilor bugetare, precum si a volumului datoriei publice de refinantat, MEF a anuntat ca vrea sa emita, in primele doua trimestre, titluri in suma de 4 miliarde de lei si, respectiv, 3 miliarde de lei.
Dar Trezoreria a vandut titluri de circa 4,5 miliarde de lei, fata de nivelul cumulat programat pentru perioada ianuarie - iunie, de 7 miliarde de lei.
In iunie, au fost vandute titluri de aproape 658 de milioane de lei, sub valoarea programata, de 2,6 miliarde de lei.
Ministerul s-a axat in acest an pe instrumentele financiare pe termen scurt, deoarece conditiile din piata au dus la dobanzi mai ridicate, ca urmare a fluctuatiilor valutare provocate de deficitul de lichiditati la nivel mondial si a accelerarii inflatiei.
Calendarul pentru trimestrul III include emisiuni de titluri pe piata locala, in valoare de 6 miliarde de lei, jumatate din valoarea emisiunilor fiind programata pentru luna iulie.
Finantele au programat pentru iulie doua emisiuni de certificate de trezorerie, fiecare cu o valoare de 800 de milioane de lei, licitatiile urmand sa fie organizate in 9 si 23 iulie.
In ceea ce priveste obligatiunile de stat de tip benchmark, ministerul are in vedere organizarea in 3 si 17 iulie, a doua licitatii de valoare egala, respectiv 700 de milioane fiecare.
In august si septembrie sunt programate lunar cate doua emisiuni de certificate de trezorerie (de 400 de milioane de lei fiecare) si doua de obligatiuni de tip benchmark (350 de milioane de lei fiecare).
Trezoreria a avut dupa 2000 o problema de inconstanta a politicii de finantare, cand pe piata externa, cand pe piata interna, si cu fluctuatii mari ale volumului emisiunilor de titluri de stat.
In acest an, Finantele au emis cat a trebuit, potrivit sefului Trezoreriei, Stefan Nanu, dar la limita inferioara pentru ca nivelul costurilor este foarte mare, lansarile de titluri urmand sa continue.
Nicio trezorerie dintr-o tara dezvoltata nu se opreste din emisiuni de titluri atunci cand piata se duce in sus sau in jos. Ne tinem de calendar, a declarat recent Nanu pentru ZF.
La ultimele licitatii statul s-a vazut nevoit sa plateasca randamente tot mai mari pentru a putea sa plaseze titlurile scoase la licitatie. Astfel, dupa ce timp de mai multe luni Trezoreria a utilizat dobanda de politica monetara a BNR ca un plafon si pentru randamentele acceptate, situatia s-a schimbat. Randamentele acceptate de stat pentru certificatele de trezorerie cu maturitati de sase luni si un an au urcat pana la 10,75% pe an, insa nici chiar la aceste niveluri interesul investitorilor nu a fost ridicat, emisiunile fiind vandute doar partial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO