Bănci și Asigurări

Finanţele au împrumutat mai mult decât era prevăzut în prospect

Finanţele au împrumutat mai mult decât era prevăzut...

Autor: Liviu Popescu

08.04.2016, 00:00 158

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri de la bănci 345 de milioane de lei (echivalentul a 77 milioane de euro), printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu dobândă cu scadenţa în februarie 2025 la un cost de 3,38% pe an. Finanţele au împrumtat astfel mai mult decât era prevăzut iniţial în prospect. Băncile au depus oferte de aproape 720 de milioane de lei.

Analiştii de la ING scriau ieri într-un raport că piaţa secundară a titlurilor de stat a fost calmă miercuri, „cu ceva aplatizare a curbei randamentelor între trei şi cinci ani, anticipând costuri de finanţare mai ridicate ca urmare a normalizării politicii monetare”. Din programul de emisiuni pentru aprilie un miliard de lei reprezintă împrumuturi prin certificate de trezorerie şi  2,8 miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care se vor adăuga 420 de milioane de lei din sesiuni suplimentare.

Analiştii de la ING consideră că planul este „puţin ambiţios“, mai ales având în vedere nivelul ridicat de emisiuni de titluri cu scadenţe lungi (aproape 1,2 miliarde lei prin obligaţiuni cu maturitatea după decembrie 2022, la fel ca în martie).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO