Bănci și Asigurări

Finanţele au împrumutat 800 mil. lei pe trei ani la un cost în scădere. Februarie, prima lună cu emisiune în euro din 2014 încoace

Finanţele au împrumutat 800 mil. lei pe trei ani la un...

Autor: Liviu Popescu

02.02.2016, 00:00 71

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 800 milioane de lei (echivalentul a 177 mil. euro) printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu scadenţa în aprilie 2019. Statul s-a împrumutat la un cost în scădere, respectiv 1,62% pe an, faţă de un nivel mediu ponderat al randamentului de 1,72% la licitaţia precedentă pe scadenţă asemănătoare.

„Panta curbei de titluri de stat în lei a închis vineri cu o scădere semnificativă, în condiţiile în care randamentul titlurilor la zece ani a coborât cu 12 puncte de bază. Mişcarea pozitivă sugerează că majorarea împrumuturilor Ministerului Finanţelor în februarie ar trebui să fie digerată de către piaţă, în pofida creşterii substanţiale a emisiunilor de obligaţiuni cu scadenţe luni”, scriu analiştii de la ING Bank într-o notă de studiu.

Trezoreria intenţionează să împrumute în luna februarie 5,5 mld. lei şi 500 mil. euro, aceasta fiind prima emisiune în euro pe piaţa internă din august 2014 încoace. Scadenţa pentru titlurile în euro va fi februarie 2021. În luna ianuarie statul a atras 4,4 mld. lei prin emisiunea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO