Bănci și Asigurări

Finantele ar trebui sa se imprumute pe termen scurt cat timp dobanzile sunt ridicate, spune Isarescu

Finantele ar trebui sa se imprumute pe termen scurt cat timp dobanzile sunt ridicate, spune Isarescu

Mugur Isarescu spune ca bancile ar trebui sa-si faca portofolii de titluri de stat ca sa poata sa se refinanteze la nevoie de la BNR

21.04.2008, 14:08 20

Ministerul Finantelor ar trebui sa emita in urmatoarele 5-6 luni preponderent titluri de stat cu scadente mai scurte, pana cand inflatia devine mai predictibila, spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"In cateva luni, traiectoria inflatiei va fi mai previzibila, iar atunci si dobanzile vor deveni mai predictibile. Pe de alta parte, observam ca surplusul de lichiditate este concentrat la bancile care au cumparat deja titluri de stat", a spus Isarescu, la seminarul "Politica monetara: Evolutii si provocari", organizat de banca centrala. Astfel, doar trei banci din sistem ajung sa concentreze jumatate din titlurile de stat de pe piata.
Directorul Directiei de Piete Financiare din BRD-Societe Generale, Claudiu Cercel, a aratat ca, in contextul unei lichiditati scazute si anticiparii cresterii creditului, bancile prefera sa pastreze lichiditatea, mai ales ca titlurile de stat pot sa inregistreze scaderi.
BNR a recomandat recent bancilor sa achizitioneze titluri de stat, pentru a putea sa participe la operartiuni de refinantare, in conditiile in care este anticipata o scadere a lichiditatii pe piata la sfarsitul lunii, cand se vor suprapune plati mai mari ale companiilor catre bugetul de stat si inceputul unei noi perioade de constituire a rezervelor minime.
Desi a subliniat ca nu se poate vorbi despre o criza de lichiditati in sistem, avand in vedere nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii pe care BNR il impune bancilor comerciale, Isarescu a aratat ca achizitia de titluri de stat este cel mai bun raspuns la deficitele temporare de lei.
Claudiu Cercel a subliniat ca bancile prefera sa ofere credite in euro intrucat se pot refinanta mai usor in aceasta moneda de la actionari, in timp ce operatiunile de refinantare pe piata locala sunt mai dificile. Bilanturile bancilor arata ca populatia are tendinta sa economiseasca pe termen scurt, majoritatea depozitelor fiind constituite pe perioade de una pana la trei luni, in timp ce creditele sunt contractate pe perioade mult mai lungi, ajungandu-se astfel la un dezechilibru pe maturitati.
Cercel a aratat ca piata de refinantare interna ofera un suport slab, iar bancile se pot refinanta in continuare de la actionari, banci-mama, respectiv in euro.
De asemenea, piata swap euro-leu, care ar putea sa asigure lichiditati in lei, este limitata. Pe de alta parte, lichiditatea in moneda locala are o volatilitate ridicata din cauza interventiilor BNR, reale sau "suspectate", dar si a dificultatii de anticipare a lichiditatii Trezoreriei Statului.
"Probabil ca la finalul lunii aprilie, vom asista din nou la o majorare a dobanzilor si la o lipsa de lichidiatate asa cum s-a intamplat anul trecut. Simpla anticipatie va avea efect in dobanda din piata", a spus Cercel.
Stefan Nanu, directorul Directiei Trezorerie din Ministerul Finantelor, a anuntat ca statul va trece in perioada urmatoare la un management activ al lichiditatii, respectiv va plasa resurse la bancile comerciale in perioadele in care va inregistra excedente. "Pe langa atragerile de depozite pentru acoperirea nevoilor curente, va trebui sa reducem surplusul, fara a afecta obiectivele de politica monetara ale BNR. Nu vom specula un moment de dobanzi ridicate", a spus Nanu.
El a adaugat ca Trezoreria va analiza obiectivele comune pentru a ajunge in situatia sa plaseze in mod constant pe piata sumele excedentare aflate in contul Trezoreriei peste un anumit nivel, considerat de siguranta. Nanu a explicat ca Trezoreria inregistreaza surplusuri de regula la inceputul si sfarsitul unei luni, iar varful cheltuielilor in intervalul 7-17 ale lunii.
Directorul Directiei Trezorerie din Ministerul Finantelor a opinat ca este posibil sa se repete in aceasta luna experienta din aprilie 2007, cand la finele intervalului dobanzile au crescut foarte mult, suprapunandu-se perioada de rezerva cu momentul platilor la buget aferente primului trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO