Bănci și Asigurări

Finanţe personale. Leul a pierdut teren în faţa euro şi a francului elveţian, dar s-a apreciat faţă de dolar. În faţa euro, leul a pierdut doar 1,28% în acest an

Finanţe personale. Leul a pierdut teren în faţa euro...

Autor: Claudia Medrega

02.09.2020, 11:00 194

Moneda naţională a închis primele opt luni din 2020 pe depreciere în faţa euro şi a francului elveţian - cea mai puternică pierdere fiind în raport cu moneda elveţiană, însă a câştigat teren în raport cu dolarul american.

Leul a cumulat în opt luni din 2020 o depreciere de 2% faţă de francul elveţian, comparativ cu nivelul de la sfârşitul lui 2019. Iar cursul a urcat până la 4,4918 lei/franc elveţian în august.

Deprecierea leului faţă de euro în perioada ianuarie-august din acest an a fost de doar 1,28% în raport cu cotaţia din decembrie 2019. Astfel, cursul leu/euro a avansat în 31 august până la 4,8404 lei/euro.

Pragul psihologic de 4,8 lei/euro a fost depăşit în premieră în 21 februarie. Iar cel mai ridicat nivel al cursului leu/euro de până acum a fost atins în primăvară, în luna martie, când cotaţia a urcat la maximul istoric de 4,8448 lei/euro.

Tensiunile pe piaţa valutară s-au mai domolit ulterior şi în urma deciziilor BNR de a reduce dobânzile şi de a injecta lichiditate în piaţă.

În lunile de vară, cursul leu/euro a oscilat preponderent în intervalul 4,83 - 4,84 lei/euro, dar a sărit şi peste 4,84 lei/euro.

Chiar şi BNR a remarcat la începutul lunii august faptul că în ultimele luni cursul leu/euro a rămas cvasi stabil, manifestând în iulie chiar o tendinţă uşoară de scădere, în sincron cu mişcările din regiune, în contextul optimismului generat de planul major de relansare economică agreat la nivelul UE

În raport cu dolarul american, leul a reuşit să se aprecieze în opt luni, cursul scăzând cu 4,6% faţă de nivelul de la sfârşitul lui 2019, la 4,0631 lei/dolar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO