Bănci și Asigurări

Financial Times: Există riscuri să apară replici de criză la băncile din Europa de Est

Financial Times: Există riscuri să apară replici de...

Autor: Roxana Pricop

18.07.2014, 00:02 704

Evenimentele recente sugerează că  în zona de Est peri­colele sunt mai mari decât în Vest, unde Portugalia încearcă să facă faţă scandalului izbucnit în jurul celei de-a doua bănci din sistem, scrie Neil Buckley, unul dintre editorii publicaţiei Financial Times.

În primul rând, banca centrală a Bulgariei a fost nevoită să îşi stabilizeze sis­te­mul bancar, cu o linie de credit de urgenţă de 1,7 miliarde de euro, după ce au apă­rut probleme la cei mai mari creditori din ţară. Apoi, câteva zile mai târziu, guvernul Ungariei a adoptat o lege care for­ţează băncile să compenseze debitorii pen­tru condiţiile „neloiale“ la creditele în valută emi­se înainte de criza financiară din 2008 (cre­ditele în euro sau franci elveţieni au oferit rate ale dobânzii aparent mai mici decât creditele în forinţi, dar după ce forintul maghiar s-a depre­ciat din cauza crizei, debi­torii se con­frun­tă cu mari creşteri ale cos­turilor de rambursare).

Ca ur­mare a mă­surilor luate de unguri, plus pre­siunea de regle­men­tare din România de a reduce creditele neperfor­mante, banca aus­tri­acă Erste Group a avertizat că s-ar putea con­­frunta cu o pierdere netă de 1,6 mld. euro.

OTP, cea mai mare bancă din Ungaria, a de­clarat că profitul pe al doilea trimestru ar putea fi redus cu 25 mld. forinţi (81mil. euro). Raiffeisen Bank din Austria a esti­mat costurile din Ungaria până la 160 mil. euro. Acţiunile acestor bănci, dar şi cele ale băncilor cu expunere în Ungaria şi Europa de Est cum ar fi UniCredit din Italia şi KBC din Belgia, - au avut de suferit.

Chiar dacă aceste evoluţii nu semna­lea­ză noi riscuri sistemice în Europa de Est, sau pe­ri­co­le de contagiune mai mari, ele su­gerea­ză totuşi pericole politice şi de regle­mentare mai mari decât există mai la Vest. Mai exact, aces­tea scot la lumină problema persistentă a cre­di­te­lor neperfor­man­te, mai scrie Financial Times.

Capital Economics notează că Bulgaria, Ungaria şi România au fost printre ţările euro­pe­­ne care au cunoscut cea mai mare extindere a creditului înainte de anul 2008 - o mare parte din credite fiind acordate în valută - şi astfel aces­­te ţări au acum cel mai mult de suferit. Cre­di­­tele neperformante în toate cele trei ţări sunt în­­că peste 15 la sută din totalul creditelor acordate.

În încercarea de a adera la Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară, Bulgaria se ia după România - a cărei dorinţă este de a deveni primul membru non-euro al regi­mului de supraveghere care a condus la pre­siuni mari pe provizioane pentru creditele neperfor­man­te şi au umflat pierderea Erste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO