Bănci și Asigurări

Filiala locala a RBS s-ar putea intoarce la ABN Amro

02.02.2009, 17:25 29

Britanicii de la Royal Bank of Scotland (RBS) ar putea anunta pe 26 februarie daca pastreaza filiala locala sau o vor revinde catre banca olandeza ABN Amro, decizia fiind analizata intr-un plan de revizuire a strategiei grupului.

ABN Amro, care a fost nationalizata de guvernul olandez, este in discutii cu grupul britanic Royal Bank of Scotland (RBS) pentru a rascumpara unele active, scrie Financial Times. "In acest moment RBS este in plin proces de revizuire a strategiei, care va dura pana in iunie. Va exista o informare intermediara pe 26 februarie, in momentul cand grupul isi va face publice rezultatele financiare. Deocamdata nu putem face niciun comentariu privind implicatiile pe care aceasta revizuire le va avea", spun reprezentantii grupului Royal Bank of Scotland.
In 2007, britanicii de la RBS au condus un consortiu format cu grupul belgian Fortis si spaniolii de la Santander, care a cumparat grupul olandez ABN Amro. Ulterior, banca a fost dezmembrata, britanicii preluand operatiunile internationale. Filiala locala a ABN Amro a revenit britanicilor de la RBS, alaturi de alte subsidiare din regiune.
Guvernul olandez a decis in toamna trecuta sa nationalizeze o parte din grupul Fortis, inclusiv operatiunile locale de retail pe care le preluase de la ABN Amro. Totodata, olandezii au decis ca ABN Amro sa inglobeze operatiunile din Olanda ale Fortis, iar acum analizeaza posibilitatile de a recrea un mare grup financiar. ABN Amro ar redeveni astfel una din cele trei mari banci din Olanda, alaturi de Rabobank si ING.
RBS se confrunta cu probleme majore, fiind practic nationalizata de guvernul britanic in conditiile in care asteapta o pierdere de peste 28 de miliarde de euro pentru 2008, iar acum analizeaza caile de a-si restructura operatiunile.
"Vom vedea daca ei (RBS, n. red.) cer un pret pentru active sau pur si simplu vor dori sa le instraineze", a spus Wouter Bos, ministrul finantelor in guvernul olandez, citat de Financial Times. Oficialul olandez a subliniat pe de alta parte ca nu vizeaza recrearea ABN Amro, iar institutia care va fi creata va fi o banca noua.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO