Bănci și Asigurări

Fiecare român a alocat 30 de lei în plus la bugetul destinat produselor de asigurare

Fiecare român a alocat 30 de lei în plus la bugetul...

Autor: Anelis Baciu

11.03.2016, 00:04 125
Un român a cheltuit în medie 440 de lei, aproape 100 de euro, pentru achiziţia de poliţe de asigurare anul trecut, cu circa 30 de lei mai mult decât în 2014, arată datele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Deşi valoarea bugetului destinat produselor de asigurare este în creştere, suma medie cheltuită anual de fiecare român este de 20 de ori mai mică decât media la nivelul UE.

Cea mai mare parte din bugetul alocat asigurărilor, circa 80%, echivalentul a peste 300 de lei, merg pe achiziţia de poliţe generale, în timp ce poliţele de viaţă sunt asigurările pentru care românii cheltuie cei mai puţini bani. Situaţia din piaţa locală este diametral opusă celei din ţările dezvoltate, unde cei mai mulţi bani merg pe asigurarea vieţii şi a sănătăţii, nu pe asigurarea bunurilor materiale aşa cum este cazul în România. În medie, un european cheltuie în jur de 2.000 de euro anual pe produse de asigurare.

Nivelul redus al veniturilor comparativ cu media europeană, ponderea ridicată a utilităţilor şi a consumului de strictă necesitate în coşul de consum, dar şi încrederea redusă a populaţiei în sistemul de asigurări ca urmare a dificultăţilor financiare cu care se confruntă anumite societăţi sunt principalele argumente pentru nivelul redus al bugetului alocat produselor de asigurare. Suma medie cheltuită de fiecare român a reluat creşterea anul trecut după ce în ultimii ani a scăzut. Spre comparaţie, la nivel european bugetele pentru asigurări au mers în sus, iar această traiectorie a adâncit şi mai mult decalajele existente.

Bugetele reduse pentru asigurări alocă şi vecinii bulgari, în timp ce la polul opus se poziţionează locuitorii din ţările nordice, unde suma medie cheltuită pentru produse de asigurare este de circa 4.000 de lei pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO