Bănci și Asigurări

Falimentul Euroins la raport: CITR a valorificat active de 5,7 mil. lei prin vânzări, au rămas 1.194 de creditori înscrişi la masa credală, 842 mil. lei sunt creanţe certe, iar restul sumelor solicitate ajung până la circa 3,2 mld. lei. Aceşti 3,2 mld. lei pot deveni oricând crenţe certe, adică sume de bani pe care creditorii sunt îndreptăţiţi să îi primească

Falimentul Euroins la raport: CITR a valorificat active...

Autor: Mircea Nica

05.04.2024, 12:45 106

Lichidatorul judiciar al Euroins România, companie de asigurări aflată în procedură de faliment, a valorificat până acum prin vânzarea activelor pe care asigurătorul le deţinea circa 5,7 mil. lei. În continuare există un număr de 1.194 creditori înscrişi la masa credală, suma de 842 mil. lei reprezintă creanţe certe, bani care trebuie plătiţi creditorilor oricând sunt disponibilităţi pentru a face plăţile respective, iar restul solicitărilor din partea creditorilor însumează circa 3,2 mld. lei, sumă care poate deveni creanţă certă, au explicat Paul Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR şi Alina Popa, coordonatorul echipei care gestionează procedura Euroins în cadrul unei conferinţe de presă.

“Euroins a intrat în faliment din cauza neîndeplinirii indicatorilor de solvabilitate. Cauza acestor dezechilibre multiple a fost structura portofoliului de asigurări concentrate pe RCA, unde circa 95,52% era ponderea RCA în 2022, procent care a variat nesemnificativ în perioada analizată, în timp ce media pieţei era de 54%, volumul de prime brute subscrise pe RCA care a crescut de la 1 mld. lei în 2017 până la 2,65 mld. lei în 2022 şi decapitalizarea prin gestionarea defectuoasă a fondurilor”, a explicat Alina Popa.

Ea a mai adăugat că în cadrul neîndeplinirii indicatorilor de solvabilitate se regăsesc ca şi cauze ale falimentului Euroins structura portofoliului de asigurări concentrate pe RCA, ceea ce a dus la pierderi constante la nivelul activităţii de asigurare, rezervele de daune care erau sub nivelul adecvat pentru acoperirea potenţialelor daune ale asiguraţilor, rezultat ce reiese şi ca urmare a testelor specifice întocmite de Euroins, neplata la timp a daunelor care a generat penalităţi de aproximativ 300 mil. lei, piederi rezultate din realizarea plasamentelor, lipsa demersurilor pentru recuperarea creanţelor şi împrumuturilor acordate, ineficienţa recuperării creanţelor din regrese şi încheierea contractului cu EIG Re.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO