Bănci și Asigurări

Facturi platite prin card, avantaj doar pentru banci

13.02.2003, 00:00 74

Obligativitatea introducerii sistemului electronic de plata prin intermediul cardurilor a facturilor la utilitati aduce beneficii numai bancilor comerciale si nu va fluidiza incasarile distribuitorilor, a declarat ieri Lucian Boghiu, directorul general al societatii Electrica, in cadrul unui seminar cu tema "Cardul-instrument de plata pentru utilitati".
"Bancile n-au adoptat o pozitie echitabila pentru distribuirea costurilor suplimentare, intre furnizor banca si utilizator. De fapt, in Romania, foarte putini clienti cunosc costurile pentru o tranzactie pe card. Forma de plata prin card nu ajuta decat banca", apreciaza Boghiu.
Boghiu apreciaza ca o solutie mai avantajoasa ar fi plata prin Internet, care ar permite prefacturarea, caz in care clientul poate vizualiza imediat suma inscrisa pe factura. Astfel, citirea contorului s-ar efectua o data la sase luni pentru stabilirea diferentei dintre suma facturata si valoarea energiei consumate.
Diferenta de trei zile dintre momentul efectuarii platii la bancomat sau din cont si confirmarea platii in contul furnizorului de utilitati reprezinta un alt neajuns al acestui sistem, intrucat ar putea exista situatii cand clientul sa fie debransat, daca a platit in ultima zi de scadenta.
De asemenea, Boghiu sustine ca obligativitatea de a asigura infrastructura necesara pentru plata prin carduri a adus furnizorii de utilitati la stadiu in care au posibilitati reduse de negociere cu bancile comerciale. Instalarea sistemelor POS (point of sale) la caseriile distribuitorilor de energie, apa si alte servicii publice, nu va reprezenta un avantaj pentru clienti, sustine directorul Electrica.
Potrivit Ordonantei de Guvern 193/2002 privind introducerea sistemului de plata prin card, bancile comerciale sunt nevoite sa suporte costurile instalarii POS la furnizorii de utilitati. Catalin Baiculescu, avocat la Musat si Asociatii, apreciaza ca legislatia are unele scapari, in masura in care obligativitatea asigurarii infrastructurii revine unitatilor distribuitoare, iar consturile sunt suportate de banci.
Aplicarea prevederilor OG 193/2002 a fost amanata de la 1 februarie 2003 la 1 ianuarie 2004, cu o perioada de acomodare incepand din iulie anul acesta. Potrivit actului normativ, si agentii economici care au activitati comecriale si depasersc o anumita cifra de afaceri va trebui sa accepte plata prin intermediul cardurilor.
Plafonul minim al cifrei de afaceri peste care societatile comerciale vor fi obligate sa accepte carduri urmeaza sa fie stabilit si inscris in normele metodologice de aplicare a OG 193/2002. Adriana tigau, secretar de stat in Ministerul Comunicatiei si Tehnologiei, a aratat ca nivelul minim al cifrei de afaceri peste care se va aplica obligativitatrea va fi stabilit si in functie de capacitatea bancilor de a furniza POS-uri.
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea a mentionat ca in Romania sunt inregistrate 4,1 milioane de carduri active, din care 1,85 milioane de acarduri emise sub sigla VISA si 2,25 milioane sub sigla MasterCard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO