Bănci și Asigurări

Expunerea băncilor pe titluri de stat şi credite pentru stat depăşeşte 20%. Deţinerea unui nivel important de datorie publică de către sectorul bancar creşte vulnerabilitatea acestuia la riscul de ajustare a primelor de risc suveran

ANALIZĂ

Expunerea băncilor pe titluri de stat şi credite pentru...

Autor: Claudia Medrega

21.01.2020, 19:50 795

♦ România este pe locul 3 pe podiumul european în funcţie de expunerea băncilor faţă de sectorul guvernamental ♦ Deţinerea unui nivel important de datorie publică de către sectorul bancar creşte vulnerabilitatea acestuia la riscul de ajustare a primelor de risc suveran, potrivit BNR.

 

Ponderea în total active a deţinerilor de titluri de stat ale băncilor autohtone şi a creditelor acordate de către acestea secto­rului guvernamental a fost anului trecut de peste 20%, plasând România pe podium în Uniunea Europeană (UE). Ponderea expunerii băncilor din România faţă de stat era la jumătatea anului 2019 de 20,2%, plasând România pe locul 3 la nivel european după Ungaria (expunere de 21,8% a băncilor faţă de sectorul guvernamental) şi Polonia (expunere a băncilor de 21,1%), potrivit datelor BNR.

La polul opus, cele mai mici expuneri faţă de stat le au băncile din Luxemburg, Irlanda, Estonia, Danemarca şi Suedia.

Raportat la perioada care a precedat criza financiară, expunerea sectorului bancar faţă de sectorul guvernamental a urcat semnificativ în ultimul deceniu, fiind de 4  ori mai mare decât în 2008, după cum reiese din cel mai recent raport al BNR asupra stabilităţii financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO