Bănci și Asigurări

Eximbank se va concentra mai mult pe asigurari de export si garantii

14.03.2006, 00:00 25

Eximbank se va concentra de anul acesta pe acordarea de asigurari pentru exporturi si garantii si va dezvolta in paralel produse pentru acoperirea riscurilor de curs si de dobanda, a declarat Carmen Radu, presedinta bancii.

Capitalul Eximbank a fost majorat la inceputul lunii februarie cu 186 de milioane de euro, prin aportul in numerar al AVAS si SIF Oltenia, ajungand astfel la 217 milioane de euro. Dupa aceasta infuzie, AVAS si-a majorat detinerea la 96% din capitalul bancii.

"Infuzia de capital realizata va fi plasata treptat in credite, iar sumele temporar disponibile sunt depozitate in conturi la BNR", spune Carmen Radu. Ea spune ca aceasta capitalizare va permite bancii sa se implice in proiecte de valori mai mari pe un singur client, date fiind normele BNR care limiteaza expunerea maxima fata de un debitor.

"Toate institutiile de tip Eximbank merg mai mult decat noi pe partea de asigurari si garantii", spune Radu, subliniind ca in cazul bancii romanesti aceste doua segmente sunt mai putin dezvoltate. Pe de alta parte, pe piata locala nu exista nici cerere pentru astfel de produse, exportatorii fiind destul de reticenti in a le accesa. Astfel, Radu spune ca va pune accent pe dezvoltarea apetitului clientilor pentru astfel de produse. Pana anul trecut banca era orientata preponderent pe partea de creditare, cel mai cautat produs fiind bonificatiile de dobanda. Acestea au fost insa interzise de Consiliul Concurentei, care le-a considerat ajutoare de stat nepermise.

Cu toate acestea, cea mai importanta crestere pentru anul acesta este preconizata tot pe domeniul creditarii datorita infuziei de capital.

"Eximbank a luat in calcul o crestere cu 187% a portofoliului de credite pana la finele anului 2006. Estimam ca vom emite un volum de garantii majorat cu 20% fata de 2005, iar volumul exporturilor asigurate va fi mai mare cu 75%", spune Radu. Rezultatele pe anul trecut vor fi facute publice dupa aprobarea lor de catre Adunarea Generala a Actionarilor.

Banca a incheiat anul 2005 cu active bilantiere de 554 mil. euro, detinand o cota de 1,6% din piata.

Eximbank va lansa anul acesta noi produse, pentru acoperirea riscului de curs si de dobanda pentru exportatori. In paralel, banca va dezvolta produse si pentru piata interna, atat in domeniul asigurarilor pentru riscuri de neplata, cat si pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii. Tot de anul acesta, banca se va implica si in finantarea si garantarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii si a utilitatilor publice.

Pentru acoperirea riscurilor de dobanda, banca va lansa in colaborare cu OECD un produs, denumit commercial interest rate of refference (CIRR, dobanda comerciala de referinta) pentru finantari pe termene mai mari de doi ani. Astfel, banca anunta la anumite intervale o rata CIRR, la care exportatorii se pot imprumuta de la bancile comerciale cu care lucreaza. In cazul in care dobanzile pe piata cresc, Eximbank plateste bancii comerciale cu care agentul colaboreaza diferenta, iar daca dobanzile scad, incaseaza diferenta de la banca.

"Principalul avantaj este acela ca exportatorul are acces la o rata prestabilita de dobanda, in functie de care isi poate face planurile de afaceri", spune Radu.

Eximbank va oferi si o asigurare, care va functiona in mod similar, pentru acoperirea riscului de curs. Aceste mecanisme sunt acceptate de Uniunea Europeana, spune Radu, spre deosebire de bonificatiile de dobanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO