Bănci și Asigurări

Eximbank finanţează modernizarea Poştei Române cu 200 mil. lei, prima acţiune amplă de investiţie în digitalizarea Poştei din ultimii 40 de ani

Eximbank finanţează modernizarea Poştei Române cu 200...

Autor: Mircea Nica

08.10.2020, 16:10 226

Compania Naţională Poşta Română a încheiat un acord de finanţare cu Eximbank în valoare de 200 mil. lei, în urma unei proceduri competitive la care au participat mai multe bănci, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Poştei Române.

Programul investiţional al Poştei Române vizează consolidarea şi menţinerea poziţiei de lider pe piaţă în sectorul poştal românesc şi are la bază recomandările companiei de servicii profesionale Deloitte, potrivit cărora, pentru atingerea ţintelor de business, sunt necesare investiţii atât în infrastructura poştală, digitalizarea şi modernizarea acesteia, cât şi în sectorul de resurse umană.

”Prin încheierea acestui acord de finanţare cu EximBank am deschis o primă pagină din istoria pe care o vom scrie în ceea ce priveşte dezvoltarea serviciilor Poştei Române. Începem, astfel, o etapă fără precedent, un amplu proces de modernizare, pe care Poşta Română nu l-a mai avut din perioada interbelică, prin care vom aduce compania la standardele internaţionale în domeniul serviciilor poştale. Suntem în discuţii atât cu Banca Mondială şi Comisia Europeană, cât şi cu Ministerul Fondurilor Europene, pentru a obţine finanţări ce vor continua investiţiile începute cu creditul de la EximBank, astfel încât, pe termen lung, Poşta Română să devină un competitor de referinţă pe piaţa de profil”, a spus Horia Grigorescu, Directorul General al Poştei Române.

Finanţarea acordat de Eximbank este pe o perioadă de 12 ani şi va fi utilizată pentru automatizarea proceselor logistice prin înfiinţarea noilor centre de tranzit de la Bucureşti Nord şi Cluj, în valoare de 68 mil. lei, crearea şi implementarea unei arhitecturi de sistem de management digital integrat în valoare de 128,3 mil. lei şi reabilitarea clădirilor monumente istorice din Timişoara, Piatra Neamţ, Oradea şi Cluj, aflate în patrimoniul Poştei Române, în valoare de 54,5 mil. lei.

”Competitivitatea ofertei EximBank transformă parteneriatul pe care îl avem cu Poşta Română într-o tradiţie, iar acest lucru înseamnă că avem abilitatea de a face faţă provocărilor, de a manifesta deschidere faţă de noi abordări şi de a ne adapta la nevoile partenerilor noştri. Sunt calităţi care ne permit să continuăm şi să extindem colaborări cu companii cu planuri ambiţioase de dezvoltare, cum este şi Poşta Română, cărora le putem asigura resursele financiare necesare pentru implementarea cu succes a unor proiecte de investiţii”, a spus Traian Halalai, Preşedintele Executiv al EximBank.

Ceremonia semnării acordului de finanţare de către Horia Grigorescu, Director General al CNPR, şi Traian Halalai, Preşedinte Executiv al EximBank, a avut loc în prezenţa ministrului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode.                                         

 

Compania Naţională Poşta Română a demarat studiul de fezabilitate pentru centrul de tranzit Bucureşti Nord, finalizarea fiind estimată la finalul anului 2020, iar pentru centrul de tranzit Cluj, a început procedura de dialog pentru achiziţia echipamentelor.

 

Pentru investiţiile sistemului informatic de gestiune, procedura de achiziţie este în curs de pregătire, iar în ceea ce priveşte reabilitarea clădirilor, au fost eliberate autorizaţiile de construcţie pentru cele din Timişoara şi Oradea, la Cluj au fost depuse documentele pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie, iar la Piatra Neamţ este în pregătire procedura de autorizare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO