Bănci și Asigurări

Execuţia bugetară în ianuarie: plus la venituri de 6,8%, avans la cheltuieli de 11,6%. ANAF a rambursat TVA de 1,7 mld. lei. Florin Cîţu, ministrul Finanţelor: Vom continua acest comportament corect în raport cu mediul privat, fie că vorbim de facturile ajunse la scadenţă, fie despre rambursările de TVA

Execuţia bugetară în ianuarie: plus la venituri de...

Autor: Iulian Anghel

25.02.2020, 18:13 183

Veniturile bugetului general consolidat au fost, în prima lună din an, mai mari faţă de ianuarie 2019 cu 1,7 mld.lei (plus 6,8%), dar cheltuielile au avansat cu  2,9 mld.lei (plus 11,6%). Veniturile totale au fost de 27,5 mld. lei, iar cheltuielile totale de 28 mld. lei, cu un deficit de 458 mil. lei (0,04% din PIB). Anul trecut, în prima lună, bugetul a fost pe excedent – 717 mil.lei, dar anul s-a încheiat cu un deficit fiscal de 4,46% din PIB (48 mld. lei).

Încasările  din impozitul pe profit au scăzut în ianuarie, an/an, cu 21%, cele din impozitul pe salarii au crescut cu 14,4%, iar încasările nete din TVA au scăzut cu 4% faţă de ianuarie 2019, până la 6,6 mld.lei. Însă Finanţele pun această scădere pe seama comportamentului corect al statului care şi-a plătit – spun reprezentanţii instituţiei - la timp datoriile către contribuabili, atât pentru serviciile prestate cât şi pentru sumele rambursate. Potivit, sursei citate, încasările brute din TVA au atins un nivel record, de 8,4 mld. lei, în ianuarie.

“În luna ianuarie, ANAF a rambursat TVA în sumă 1,72 miliarde lei, cu 1 miliard de lei mai mult decât anul trecut, continuând politica de plată cu celeritate a sumelor datorate către mediul privat”, arată o notă a Ministerului Finanţelor care-l citează pe ministrul de resort, Florin Ciţu: <Vom continua acest comportament corect în raport cu mediul privat, fie că vorbim de facturile ajunse la scadenţă, fie despre rambursările de TVA. Evoluţia din prima lună reprezintă un prim semnal că actorii din economie înţeleg să se conformeze voluntar şi au încredere în parteneriatul cu statul şîn soluţiile propuse pentru a flexibiliza şîmbunătăţi administraţia publică>.

Pe partea de cheltuieli, creşterea de 11,6%, din prima lună a anului, la 28 miliarde lei, reflectă într-o mare măsură majorările de pensii, salarii şi alocaţii rezultate din modificările legislative aprobate anterior, mai arată Finanţele care subliniază creşterea puternică a cheltuielilor de capital (investiţiile din buget), până la 850 mil. lei (plus 261%, an/an). Cheltuielile totale de investiţii (cheltuieli de capital şi din fonduri UE) au fost de 1,3 mld. lei (plus 137% faţă de ianuarie 2019).

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO